Mária
  • HUF: 392.36
  • USD: 1.03
  • 21 °C
  • 34 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Döntött az Európai Bíróság, Szlovákia kártérítést fizet az ország egyik leggazdagabb oligarchájának

Az Európai Emberjogi Bíróság részlegesen Haščák javára ítélt a Gorilla-ügy kapcsán

Nyitókép forrása: tasr

 

A szlovák államot 9750 eurós kártérítés fizetésére kötelezte az Európai Emberjogi Bíróság. Az összeget Jaroslav Haščák oligarcha, egykori PENTA-vezér, az ország egyik leggazdagabb embere kapja, az ítélet szerint ugyanis a szlovák hatóságok megsértették emberi jogait, mikor a Gorilla-ügy megsértették emberi jogait.

 

Haščák 2012 és 2016 között négy panaszt is benyújtott az emberjogi bírósághoz, mindegyik a 2011-ben kipattant Gorilla-üggyel kapcsolatos. A Szlovák Titkosszolgálat a 2006-os választások előtt néhány hónappal lehallgatott egy lakást, ahol Haščák a politikai élet számos prominens és kevésbé prominens tagját látta vendégül. A beszélgetéseken privatizációról, pénzek visszaosztásáról, korrumpált politikusoknak adott províziókról is szó volt.

 

A felvételek leirata 2011-ben szivárgott ki, hatalmas közfelháborodást keltve. A Gorilla-ügy gyakorlatilag arra mutatott rá, mekkora befolyással rendelkeznek az oligarchák az országban, és hogy céljaikat az éppen aktuális kormányzat színezetétől függetlenül el tudják érni. A közel 40 órányi hanganyagot tartalmazó Gorilla-felvételen hallható nyilvánvaló bűncselekmények kinyomozása azóta is várat magára, az ügyben illetékes nyomozókat sűrű rendszerességgel váltják le és cserélik ki, így igazszágszolgáltatásra ebben a kérdésben jó ideig nem számíthatunk.

 

Haščák a bíróság előtt azt nehezményezte, hogy megsértették emberi jogait és magánélethez való jogát, mikor lehallgatták, és mikor megőrizték a felvételt, majd mikor a felvételek nyilvánosságra kerültek.

 

A mostani ítélet a Gorilla-ügyhöz kapcsolódik, nem pedig Haščák 2020-ban történő letartóztatásához – bár a két ügy összefügg. Az oligarchát két évvel ezelőtt a NAKA őrizetbe vette pénzmosás gyanújával. Az ügy lényege az volt, hogy a gyanú szerint Haščák fiktív szolgáltatásokat fizetett ki egy SIS-ügynöknek, aki ezért cserébe kicsempészte és átadta neki az eredeti Gorilla-felvételeket. Haščák szerint a 2020-as letartóztatásánál megsértették a tisztességes eljáráshoz való jogát és az ártatlanság vélelmének elvét. Ezt a panaszát az európai bíróság elutasította, így az eredtileg követelt 66 ezer eurós kártérítésből csak 9750 eurót hagyott helyben.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket