Külügyek

Csehországban január 13-án és 14-én lesz az államfőválasztás

Miloš Zeman jelenlegi köztársasági elnök második ötéves megbízatási időszaka 2023. március 8-án lejár

Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Csehországban jövő év január 13-án és 14-én lesz az államfőválasztás első fordulója – jelentette be Miloš Vystrčil, a parlamenti felsőház, a szenátus elnöke hétfőn Prágában. A valószínűsíthető második fordulóra két héttel később, január 27-én és 28-án kerül sor.

 

A hatályos szabályok szerint a cseh köztársasági elnöki tisztség megszerzéséhez valamelyik jelöltnek az első fordulóban a leadott szavazatok több mint felét kell megszereznie. Amennyiben ez senkinek sem sikerül, akkor két hét múlva második fordulóra kerül sor, amelyen az nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja függetlenül a részvételi aránytól.

 

Miloš Zeman jelenlegi köztársasági elnök második ötéves megbízatási időszaka 2023. március 8-án lejár, és Zeman újra már nem indulhat a tisztségért.

 

Csehországban tíz éve úgy módosították az alkotmányt, hogy a köztársasági elnököt már nem a parlament két háza választja meg együttes ülésen, hanem közvetlenül a választópolgárok. Az első közvetlenül megválasztott cseh államfő Zeman volt.

 

A szenátus elnökének döntése most megjelenik a hivatalos közlönyben, majd július elsején kezdetét veszi az elnökválasztási kampány. A jelölteknek szeptemberben kell hivatalosan bejegyeztetniük magukat.

 

Június végéig már több közéleti személyiség jelezte, hogy indulni készül az elnökválasztáson. Az eddig ismert jelöltek közül kettőt tartanak esélyesnek az elnöki bársonyszékre: Andrej Babiš volt kormányfőt, az ANO mozgalom elnökét, valamint Petr Pavel tábornokot, a cseh hadsereg egyik volt magas rangú vezetőjét, parancsnokát. A legutóbbi, június közepén készített felmérés szerint az elnökválasztás 2. fordulójába ők ketten kerülnének be, ahol Pavel esélyei a nagyobbak. Petr Pavelt a 2. fordulóban a megkérdezettek 49 százaléka támogatná, Andrej Babišra 32 százalék szavazna.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket