Nyitókép forrása: SITA/Luhansk region military administration via AP

 

Luhanszk elfoglalása után a lendületet fenntartva nyomulnak előre az oroszok. Szeverodonyeck bukását követően Liszicsanszk pár nap alatt elesett, és a hírek szerint a harcok már Szlovjanszkig érnek, ami az ukrán védelem megroppanását is jelentheti ezen a területen. Fennáll a lehetősége, hogy az oroszok sikeresen bekerítik egész Donyeck megye nem orosz kézen lévő részét. A nyugati sajtóból is kivesztek az ukrán győzelemmel kapcsolatos ábrándok, de ettől még a konfliktus kimenetele megjósolhatatlan.

 

Mindkét oldal vélhetően hatalmas veszteségeket szenvedett, ám kétségkívül az ukránok állnak rosszabbul. Jelenleg azt találhatják a szakértők, hogy meddig mennek el az oroszok. Nyilván ez attól is függ, hogy a Donyeck megyért folytatott harcok meddig húzódnak, és hogy milyen intenzitással kap Ukrajna nyugati támogatást – bár súlyos emberhiányban szenved.

 

Luhanszk megye bevételével az oroszok nem álltak, ami várható volt, hiszen taktikai hiba lett volna időt hagyni a visszavonuló ukrán erőknek, hogy egy új frontvonalon beássák magukat és jól védhető állásokat alakítsanak ki.

 

 hirdetes_300x300  
Merre tovább?

 

A legtöbben arra számítanak, hogy Donyeck bevétele után Ukrajna tengerpartja következik, és az orosz invázió egészen Odesszáig húzódik majd. Ez persze nem jelenti a háború végét, befagyhat a konfliktus, békemegállapodás és határrendezés nélkül évtizedekre nyílt sebet hagyva Kelet-Európán – sok feszültség forrásaként működve. Vannak erre példák a jelenből is, ott van Ciprus esete, ahol a törökök és a görögök néznek farkasszemet egymással a ’70-es évek óta.

 

Egyesek azt sem tartják kizárnak, hogy Mikolajiv, Harkov és Ogyessza után Kijev is az oroszok célkeresztjébe kerül, ez azonban erősen függ az orosz katonai és gazdasági képességektől.

 

Amíg az oroszok lendületben vannak, addig aligha lesznek béketárgyalások, legalábbis nem olyanok, amin Ukrajna eredményt akarna elérni. Láttunk már ilyen: mikor az orosz haderő kénytelen volt kivonni csapatait Kijev környékéről, és újraszervezni magát, akkor az ukránok utasítottak el minden tárgyalási lehetőséget.

 

Szorult helyzetben van Kijev

 

Ukrajna jelenleg nagyon hátrányos helyzetbe került. A későn érkező kivonulási parancs nagyon sok harcedzett, jól kiképzett katonát veszített el Luhanszkban. A matek sem enged: a töredékét sem tudják katonai szolgálatba állítani annak, amennyi katonát veszítenek egy nap a fronton.

 

Most Kijevben a szolgálati határ kitolásáról és a hajadon nők besorozásáról megy a vita – ez utóbbi még a Hitler sem mert meglépni. Nem tudni végül milyen döntés születik, de ezek felvetődése is mutatja, mennyire kétségbeesett helyzetben van Kijev. Egyébként a több ember besorozása még nem jelenti azok megfelelő kiképzését is (mert nincs rá idő), így most az a veszély is fennáll, hogy a háborúban nem csak a katonaság, de egy egész éppen most önmagára találó nemzet kivérzik.

 

Nem tudni, pontosan miért nem érnek el sikereket az ukránok a kapott drónokkal és vadászgépekkel. Az ukrán magyarázat az, hogy az orosz légvédelem okozta veszély miatt ezeket nem lenne értelme bevetni a keleti fronton. Az oroszok azt állítják, hogy olyan veszteségeket okoztak, hogy az ukránok kifogytak a drónokból és vadászépekből.

 

Az ukránok azt is megüzenték a Nyugatnak, hogy ha jelenleginél nem küldenek 5-ször tízszer nagyobb fegyverszállítmányokat, és néhány darab helyett száz-kétszáz darab tüzérségi technikát, akkor kizárt, hogy röv9d távon vissza tudják verni az oroszokat Donbaszból.

 

Ráadásul a nyugati szankciók messze nem érték el a kívánt hatást, az orosz gazdaság nem omlott össze, mint ahogy várták, és az orosz nyersanyagok még mindig képesek a piacra jutni.

 

 

Körkép.sk, Reuters, BBC

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.