Nyitókép forrása: NLtimes

 

Folytatódik az holland gazdák tiltakozása. Kedden a törvényhozás megszavazta az ágazatra vonatkozó megszorításokat, a feszültség tehát nőtt. A helyi sajtó szerint Heerenveennél a rendőrség figyelmeztető lövéseket adott le, miután az egyik gazda traktorjával „fenyegető szándékkal megközelített” egy rendőrautót. A holland kormány brutális intézkedések keretében korlátozza főleg az ammónia és a nitrát emisszióját, és ennek a célnak a nagy részét a mezőgazdaság terhére akarja megtenni. A mostani változtatások azért hívták az utcára a gazdákat, mert 30 százalékuk megélhetését sodorják veszélybe a politikai döntéssel, miközben más ágazatoknak nem kell hasonló megszorításokat foganatosítaniuk.

 

A holland gazdák az elmúlt napokban traktorjaikkal, szalmabálákkal, betontömbökkel blokád alá vették a kiskereskedelmi láncokat, ami már ellátási gondokat okoz. A rendőrség a múlt vasárnap azt tanácsolta az embereknek, hogy aki teheti, dolgozzon otthonról, a döntéshozók pedig a hadsereg készenlétbe helyezésével fenyegették meg a tüntetőket.

 

A gazdák blokkolták az A50-es autópálya bejáratát Veghelben, teljesen elzárták a Jumbó szupermarket elosztóközpontját, eltorlaszolták az utakat Heerenveenben (Lidl), Drachtenben (Aldi), Reelteban (Jumbo), Devnterben (Aldi), Haaksbergenben (Plus), Woerdenben (Jumbo), Bredában (Jumbo) és Nijkerkben (Boni).

 

 hirdetes_300x300  

A szupermarketek polcai kezdenek kiürülni.

 

 

A politikusok most attól tartanak, hogy a gazdák megpróbálják megbénítani a repülőtereket is, persze a kemény nyilatkozatok hátterében az áll, hogy a múlt héten gazdák egy csoportjának sikerült áttörnie a Christianne van der Wal környezetvédelmi miniszter otthona előtti rendőrségi kordont, és egy tartálynyi hígtrágyát öntöttek a háza elé.

 

A holland kormány az európai emissziós célokra hivatkozva olyan intézkedéseket fogadott el, amelyek alapján 2030-ra 50 százalékkal akarja csökkenteni a szennyező anyagok, elsősorban a nitrogén-oxid és az ammónia kibocsátását. A miniszterek szerint a változtatás elkerülhetetlen a levegő, a talaj és a víz minőségének javítása szempontjából.

 

Az érem másik oldala, hogy a változtatás egyik velejárója, hogy 30 százalékkal kell majd csökkenteni az állatállományt. Nem is csináltak belőle titkot, hogy brutális következményekkel kell szembenéznie a gazdáknak:

 

„Őszinten elmondjuk, hogy nem minden farmer folytathatja vállalkozását, és azoknak, akik folytathatják, sem lesz ugyanolyan, mint eddig”

 

nyilatkozta a kormány nemrég. A holland kabinet korábban arra szólította fel az agrárágazatot, hogy kevesebb fehérjét tartalmazó takarmányt adjanak állataiknak, mivel az intenzív (kis területen nagyszámú példány) állattartás esetén a magas fehérjebevitel túl nagy környezetszennyezéssel jár.

 

Ugyanakkor a gazdák arra hivatkoznak, hogy más, szintén nagy károsanyag-kibocsátókat, mint az építőipar vagy a égiközlekedés, nem sújtottak hasonlóan fájdalmas intézkedésekkel. Csak a hétköznapi emberekre foganatosítottak egy különös intézkedést, miszerint az autópályákon 130 km/óra helyett csak 100-zal lehet közlekedni napközben – szintén az emissziócsökkentés céljából.

 

Beszédes, hogy a holland kormány azután döntött az agrárágazat megszorítása mellett, hogy több bírósági döntés nagyértékű infrastrukturális és építési projektet állított le, mivel azok a megengedettnél nagyobb károsanyag-kibocsátást eredményeznek.

 

A múlt héten már több tízezer gazda lepte el az utcákat és autópályákat. Most hétfőn és kedden megint traktorokkal vették blokád alá az autópályákat, kisebb csoportok a városházák előtt tüntettek. Néhányan szalmabálákat gyújtottak fel.

 

Az A32-es autópályánál, Heerenveennél pedig a rendőrök figyelmeztető lövéseket adtak le, miután az egyik tüntető gazda traktorjával megpróbált belehajtani a rendőrautóba, legalábbis a sajtó ezt írta meg, de az esetről készült videófelvétel mindenesetre árnyaltabb képet ad.

 

 

Az  incidensben senki sem sérült meg, a rendőrség három személyt letartóztatott.

 

 

Körkép.sk, NLtimes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.