Nyitókép forrása: SITA/Lee Smith, Pool Photo via AP

 

A Skócia kormánya élén Nicola Sturgeonnal keresztül viszi Londonon a szándékát, akkor 2023 októberében ismét függetlenségi népszavazást tarthatnak a Skótok. Bár ez a 2014-essel ellentétben ez  a referendum nem lenne kötelező érvényű a törvényhozásra, London akkor is tart a következményektől, és blokkolja a népszavazás törvényes kihirdetését. Ennek ellenére nem biztos, hogy a brit központ kormány sokáig makacskodhat, ha nem akarja veszélyeztetni a királyság területi integritását.

 

2014-ben Skócia tartott egy kötelező érvényű szavazást az Egyesült Királyságból való kiválásról. A kérdés egészen pontosan úgy hangzott: „Független ország lengyel-e Skócia?”. Rendkívül magas részvétel mellett (84,6 százalék) 55,3 százalékot kaptak a nemek, 44,7 százalékot az igenek.

 

És bár az igenek vesztettek, meglepően szoros volt a verseny – ha közelről megnézzük, mindössze 5 százalékpontot kellett volna a függetlenségpártiaknak fordítani -, és azóta minden évvel egyre erősödött a Skót Nemzeti Párt. Aztán jött 2016, és a skótok hirtelen az EU-n kívül találták magukat, holott Skócia egyértelműen a bennmaradásra szavazott – London és Anglia viszont nem.

 

 hirdetes_300x300  

A brit kormány részéről 2016 azt is megmutatta, hogy csak akkor szabad engedni egy népszavazást, ha annak kimenetele kellő közelítéssel megjósolható. Így most minden eszközzel akadályozzák Skócia és az SNP tervét, hogy 2023 októberében újabb referendumra kerüljön sor. Részben azért, mert a felmérések szerint a nemek és igenek között alig 2 százalékpont a különbség.

 

Egyelőre szigorúan törvényes keretek között

 

Ahhoz, hogy Skócia népszavazást tudjon tartani, ismét arra van szüksége, hogy az 1998-as skót törvény 30. cikkelye alapján Westminster ideiglenesen átadja bizonyos jogköreit Skóciának, amely így megszervezheti a népszavazást. Ezt 2014-ben megkapták, most azonban London makacsul ellenáll.

 

Sturgeon skót miniszterelnök folyamatosan kérvényt nyújt be Boris Johsnon brit kormányfőhöz, ám az folyamatosan elutasítja. Ezen valószínűleg a skótok sem csodálkoznak, ugyanis minden egy jóval távolabbra mutató politikai játék része.

 

Sturgeon most az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bíróságához fordul engedélyéért. Itt is nagyon kétesélyes a dolog, ámbár van egy aduász a skótok kezében.

 

Ha most nem engedélyezik a népszavazást, akkor Sturgeon az A és B terv után előhúzza a C-tervet is, és a 2024-es rendes parlamenti választáson pártját egyetlen programmal indítaná, ami a függetlenség lenne. Ezzel de facto népszavazássá tenné a választási eredményt, márpedig a párt népszerűsége jelenleg a siker felé mutat.

 

A D-terv

 

Van egy D-terv is, az illegális népszavazás, ám ha egy ilyen referendumon győznének az igenek, akkor Skóciának egyoldalúan kellene kiválnia az Egyesült Királyságból, ami viszont azzal járna, hogy ismernék el automatikusan önálló államnak és nem kapna felvételi lehetőséget az EU-ba. Főleg, mert kényelmetlen példát mutatna a spanyolországi, franciaországi, olaszországi, németországi és persze a többi közép-kelet-európai nemzeti kisebbségnek.

 

London előtt tehát két út áll. Vagy következetesen gáncsolja a skót referendumot, de akkor kockáztatja, hogy megállíthatatlan politikai lavina indul el  2024-ben, vagy engedélyezi, és reménykedik, hogy ha hajszállal is, ismét a függetlenséget ellenzők lesznek többen…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!