Nyitókép: SITA/(Willy Kurniawan/Pool Photo via AP)

 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken kijelentette, hogy nem kényszeríti az Egyesült Államokat, hogy tárgyaljon vele. Ezt azután közölte, hogy amerikai kollégája, Antony Blinken nem volt hajlandó találkozni vele az éppen tartó G20-as miniszteri találkozón Indonéziában.

 

„Nem mi szakítottuk meg a kapcsolatot, hanem az Egyesült Államok” – mondta Lavrov az újságíróknak. „Nem futunk senkihez, hogy találkozókat javasoljunk” – tette hozzá.

 

„Nyugati partnereink igyekeznek elkerülni, hogy globális gazdasági kérdésekről beszéljenek. Amint kinyitják a szájukat, heves bírálatba fognak Oroszországgal szemben az ukrajnai helyzet miatt és agresszornak, megszállóknak neveznek minket”

 

jegyezte meg az orosz külügy vezetője.

 hirdetes_300x300  

 

A G20-as miniszteri találkozóval kapcsolatban azt mondta, hogy nyugati kollégái „viselkedése ellenére hasznos a megbeszélés”.

 

A DPA ügynökség információi szerint az orosz diplomácia vezetője úgy döntött, hogy hamarabb elhagyja a találkozót.

 

„Még mindig kétoldalú tárgyalásokat folytat, majd megjelenik a média előtt és utána utazik”

 

közölte Marija Zakharovová, az orosz külügyminisztérium szóvivője a DPA-nak.

 

Diplomáciai források szerint Lavrov beszéde után azonnal elhagyta az üléstermet. Nem hallgatta így meg Annalena Baerbock német külügyminiszter felszólalását, aki rögtön utána következett. A tárgyalóteremben Szaúd-Arábia és Mexikó képviselői között foglalt helyet.

 

teraz.sk

Megosztás:
Címkék: Szergej Lavrov

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.