Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Az Ukrajnából származó gabonát nem Lengyelországban értékesítik, hanem onnan exportálják Afrikába és a Közel-Keletre – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Kujávia-Pomerániai Vajdaságban tett szombati látogatása során.

 

Morawiecki ezt azután közölte, hogy több sajtóorgánum is arról számolt be, a lengyel gazdákat aggasztja az ukrán gabona esetleges eladása a lengyel piacon.

 

Ezzel összefüggésben a lengyel miniszterelnök elmondta, hogy felkérte Henryk Kowalczyk lengyel mezőgazdasági minisztert, hogy alaposan ellenőrizze a helyzetet, és állítson le minden értékesítést.

 hirdetes_300x300  

 

„Az Ukrajnából Lengyelországba érkező gabonát Afrikában és a Közel-Keleten kell értékesíteni, hogy biztosítva legyen e térségek élelmezésbiztonsága“ – mondta Morawiecki. „Lengyelországnak megvan a saját élelmiszere, a saját gabonája, a lengyel gazdákat pedig meg fogjuk védeni” – tette hozzá.

 

Ukrajna a negyedik legnagyobb gabonaexportőr a világon. Az orosz invázió kitörése, majd a fekete-tengeri kikötőinek blokádja óta azonban nem tudta exportálni terményét, amelytől már a háború előtt is sok afrikai ország függött.

 

Kowalczyk lengyel mezőgazdasági miniszter szerdán kijelentette, hogy Lengyelországnak kötelessége segíteni Ukrajnát a gabonaexportban, ezzel segítve az afrikai és arab országokat az éhínség elleni küzdelemben.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!