Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michael Sohn

 

Olaf Scholz német kancellár kijelentette, hogy növelni fogja a zöld ipari átmenet támogatását. Mindeközben az uniós klímavédelmi politika nagy védelmezője, Frans Timmermans, az EB alelnöke társadalmi nyugtalanságokra figyelmeztet, és szinte megengedően nyilatkozott a fosszilis tüzelőanyagokra való visszatérésről.

 

Németországban is brutálisan elszálltak az energiaárak és a kormány drákói keresletkorlátozási intézkedéseket tervez, például a közvilágítás terén. Midezek ellenére Olaf Scholz német kancellár növelni akarja a megújuló energiaforrásokba történő beruházásokat.

 

Scholz szerint még hónapokig de inkább évekig gond lesz az energiabiztonság szavatolása, ezért Németország LNG terminálokat építés növeli régi szénerőművei kapacitását. És közben arról is beszélt, hogy Németország „erős, klímasemleges gazdasággá akarja tenni”.

 

 hirdetes_810x300  

A német kormány egyébként nemrég fogadott el egy 30 milliárd eurós inflációellenes csomagot, amelyből a háztartásoknak egyszeri juttatást biztosítottak valamint kedvezményeket adtak a tömegközlekedés használatára.

 

Ettől függetlenül a gazdaságilag problémás, hatékonyságban kérdőjeles mainstream klímapolitika erőltetése mellett foglalt állást a német kancellár, igaz, hogy a gyakorlatban azért azt is, amit a klímasemlegesség élharcosa, Frans Timmermans kér most a tagállamoktól. Már ő sem annyira elkötelezett a klímacélok iránt.

 

Timmermans a potenciális társadalmi nyugtalanságok miatt a fosszilis tüzelőanyagokra való ideiglenes visszatérést szorgalmazza, különösen a magas energiaárak miatt felbomló „németországi társadalmi béke” tekintetében. Úgy véli, hogy mindaddig nem lehet elérni a hosszútávú klímacélokat, amíg az EU nem oldja meg az energiaárak elszabadulásának problémáját.

 

DennikStandard.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!