Nyitókép: SITA/AP

 

Joe Biden amerikai elnök támogatottsága történelmi mélységekbe csökkent – még saját pártbeli kollégái között is. A New York Times felmérése szerint a demokraták többsége nem akarja, hogy Biden ismét jelöltesse magát elnöknek. Párttársai közül csak 26 százaléknyi a támogatottsága az újrajelölésben.

 

A Fehér Ház nyilván nem örül a NYT legfrissebb felmérésnek. Biden preferenciái 33 százalékra estek, az amerikaiak csupán 13 százaléka hiszi úgy, hogy az ország jó úton halad.

 

Ez a szám a 2008-as pénzügyi válság óta a legalacsonyabb. A szavazókat természetesen nyugtalanítja a rekordmértékű infláció és a rendkívül magas energiaárak.

 

 hirdetes_810x300  

Lawrence Evans politológus az RTVS-nek magyarázva elmondta, hogy

 

„sok dolog az elnök ellenőrzésén kívül esik és nem tehet róla. Ezek a globális gazdasággal függnek össze. Az inflációt gyorsítja a nem elégséges kínálat, a magas kereslet és az ellátási láncban felmerülő gondok. Az ukrajnai háború mindent még inkább komplikált”

 

mondta Evans, aki ugyanakkor elismerte, hogy a demokraták felróják Bidennek a lassú reakcióidőt a konzervatívok által irányított legfelsőbb bíróság döntéseire, beleértve az abortuszhoz való alkotmányos jog eltörlését.

 

„A progresszív demokraták között az a vélemény uralkodik, hogy jobban fel kellett volna készülnie és válaszának agresszívebbnek kellett volna lennie.”

 

Az egész párt problémája

 

Az elnök alacsony preferenciái veszélyeztetik a demokraták esélyeit a novemberi kongresszusi választásokon is. Evans állítása szerint átláthatatlan a helyzet, a republikánusok, akik a Kongresszus mindkét kamarájában többséget szeretnének, nem lehetnek biztosak győzelmükben.

 

„A Legfelsőbb Bíróság döntései, mint az abortuszra való alkotmányos jog eltörlése motiválták a demokratákat, akik felbőszültek. Nem becsülném alá a Kapitólium elleni támadást vizsgáló kongresszusi bizottság nyilvános meghallgatásai által okozott károkat sem”

 

állítja a politológus, aki szerint ezek nemcsak Trumpnak, de a republikánusoknak és vezetőiknek is ártottak.

 

„A másik oldalán a rekordmértékű infláció, a magas energiaárak és Biden alacsony preferenciái a republikánusoknak kedveznek”

 

tette hozzá Evans, aki felvetette annak lehetőségét, hogy 2024-ben Biden nem próbálkozik meg az újraválasztással.

 

A demokratáknak jelenleg azonban nincs emberük Biden helyett, 64 százalékuk viszont nem akarja, hogy Biden ismét induljon.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.