Nyitókép forrása: mti

 

A magyar kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, ennek részeként augusztus 1-jétől a rezsicsökkentett gáz- és áramárat csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítja – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a kormányifón. Az intézkedés a háztartások háromnegyedét nem érinti, a nagycsaládosok kedvezménye megmarad.

 

A miniszter a kormánykabinetek vezetőinek ülését követően tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt Európa egészében drasztikusan emelkednek az energiaárak, gyakorlatilag Európa jelentős részén mára energiaválság alakult ki. Hozzátette: az elmúlt napokban az is világossá vált, hogy nagy valószínűséggel a jelenlegi állás szerint Európában nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonra.

 

Közölte: a magyar családok és gazdaság energiaellátásának védelmére éppen ezért több más országhoz hasonlóan a magyar kormány is energia-veszélyhelyzetet hirdet és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amelyek augusztusban lépnek életbe.

 

 hirdetes_300x300  

A miniszter szerint a rendkívüli intézkedésekkel tudják biztosítani azt, hogy az országnak legyen elegendő energiája télen is, és a továbbiakban is fenntartható legyen a rezsicsökkentés.

 

A 7 pont:

1. Magyarország 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelést.

2. A kormány felhatalmazta Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be.

3. A kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra és a tűzifára.

4 Az év végéig fokozzák a lignitermelést.

5. A Mátrai Erőmű blokkjainak újraindítása.

6. A biztonságos áramtermelés fenntartása érdekében kezdeményezik a paksi blokkok üzemidejének fenntartását.

7.  Aki az átlag felett fogyaszt, arra kérik, hogy mérsékelje a fogyasztást, vagy fizesse meg a piaci árat. A csökkentett gáz és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki többet fogyaszt, a többletet piaci áron fizeti. Ma az átlagos havi fogyasztás Magyarországon villamosenergiánál 210 kilowattóra/hó, földgáznál 144 köbméter/hó.

 

Németh Szilárd: a nagycsaládosok továbbra is kedvezményesen kaphatják a gázt

 

A nagycsaládosok továbbra is kedvezményesen kaphatják a gázt – közölte a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos. Németh Szilárd azt mondta, hogy a rezsicsökkentést továbbra is fenntartják az átlagfogyasztásig, afölött azonban piaci árat kell fizetni a gázért és a villanyért.

A nagycsaládosoknak jelenlegi is van kedvezményes fogyasztási limitjük, ami megmarad a jövőben is – tette hozzá. Egy háromgyermekes család ezentúl évente nem 1729 köbméterig, hanem 2329 köbméterig veheti igénybe a kedvezményt. Minden további gyerek után 300 köbméterrel emelkedik a limit. A villamos áramnál ilyen kedvezmény nincs – mondta.

 

Az átlagfogyasztás az áram esetében 2523 kilowattóra, 1729 köbméter évente a gáz esetében. „7750 helyett 58800 forint lenne a villanyszámla, míg a gáz esetében több mint 121 ezer forintot kellene fizetni 11 ezer forint helyett” – ismertette Németh Szilárd.

 

Kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely egyértelművé tette: mindent megtesznek annak érdekében hogy meglegyen az elég gáz a téli időszakban.

 

„Pazarlást sehol nem lehet megengedni, minden alternatív lehetőséget keresni kell” – tette hozzá Gulyás, akit a katáról is kérdeztek. Gulyás úgy felelt, hogy amíg nem muszáj, addig életvezetési tanácsot nem ad a kormány. A legutolsó lépés az lesz, ha a lakosság esetén lesz energiakorlátozás. „Egész Európa a recessziótól fél, és egy ilyen helyzetben a gazdasági tevékenységet korlátozni, az óriási hiba lenne” – szögezte le.

 

MTI, mandiner.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.