Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

 

Magyarországon az európai átlag feletti a földgáztározók töltöttsége – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, az öt közép-európai külügyminiszter találkozóját követő sajtótájékoztatón.

 

Szijjártó Péter közölte: folyamatosan zajlik a magyarországi földgáztárolók feltöltése. A feltöltöttségi szint jelenleg 44 százalékos. Magyarország az éves fogyasztás 25,5 százalékát már betárolta, miközben Európában ez az átlag 16,7 százalék.

 

Emellett megindították a kereskedelmi tárgyalásokat annak érdekében, hogy a hosszútávú szerződéseken felül újabb földgázmennyiségeket vásároljanak. Számításaik szerint a fűtési szezon kezdete előtt még 700 millió köbméter vásárlása lehetséges – ismertette.

 hirdetes_810x300  

 

Felgyorsították a paksi atomerőmű beruházását is. A cél az, hogy „jövőre az első beton már a földben legyen” – fogalmazott Szijjártó Péter, hozzátéve: emellett a jelenleg üzemelő paksi atomerőmű biztonságos üzemeléséhez szükséges fűtőelem szállítmányok számára is tárgyalnak újabb alternatív szállítási útvonalakról.

 

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet, hogy az európai kontinens „rendkívül durva kihívásokkal néz szembe, a háború miatt a fizikai biztonságunk került veszélybe”.

 

A külgazdasági és külügyminiszter felhívta a figyelmet továbbá, hogy a várható éhínségek miatt kialakuló újabb migrációs hullámok minden eddiginél nagyobb nyomás alá helyezhetik Európát. Kiemelte, hogy Magyarország helyzete ebben a tekintetben még speciális is, hiszen kettős nyomás alatt áll.

 

„Természetesen mindkét feladatunknak és kötelességünknek a jövőben is meg fogunk felelni. A menekülteket ellátjuk, a migránsokat megállítjuk.”

 

– fogalmazott a miniszter.

 

Szijjártó Péter a cseh, osztrák, szlovák, szlovén külügyminiszterrel a Puskás Arénában tartott tanácskozását követően fontosnak nevezte az öt ország gazdasági kapcsolatait, azok további erősítését is.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!