Nyitókép forrása: SITA/Made Nagi/Pool Photo via AP

 

Áttörés és konszenzus nélkül zárult le az Indonéziában megrendezett G20-as találkozó. A résztvevő felek elítélték az ukrajnai háborút és aggodalmukat fejezték ki az élelmezési és energiaellátási bizonytalanságok miatt.

 

Mivel a világ húsz legnagyobb gazdaságát tömörítő fórum több kérdésben képtelen volt megállapodni, végül nem adott ki közös nyilatkozatot. Ez nem újkeletű probléma, a G-20-as pénzügyminiszterek április, washingtoni találkozója szintén közös nyilatkozat nélkül ért véget.

 

A csoport zártajtós megbeszélésein a központi téma az élelmezési és energiaválság voltak, amelyek „aránytalanul súlyosan érintik a sérülékeny országokat”.

 

 hirdetes_810x300  

„A csoport számos tagja egyetértett abban, hogy a globális gazdaság fellendülése lelassult, és jelentős visszaeséssel néz szembe Oroszország Ukrajna elleni háborúja következtében, amelyet a résztvevők határozottan elítéltek, és a háború befejezésére szólítottak fel”

 

áll az indonéz kormányhivatal közleményében. Érdemes kiemelni, hogy nagyon puha megfogalmazás ez Oroszországgal szemben, mert a konfliktus került elítélésre, és kifejezetten Moszkva.

 

A közlemény szerint az ülésen részt vevő valamennyi tag, köztük Oroszország és Ukrajna is vállalta, hogy minden rendelkezésre álló politikai eszközt felhasznál az élelmezési válság kezelésére. Az indonéz hivatal azonban nem utalt arra, hogy az élelmiszerekre és kapcsolódó termékekre vonatkozó nyugati szankciókat fel kéne adni.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Nyugat nagy nyomás alatt tartotta az indonéz kormányt, hogy az ne hívja meg az oroszokat a találkozóra. Indonézia azonban nem tett eleget a követelésnek. Még vasárnap is voltak emiatt elégedetlenkedő hangok.

 

Chrystia Freeland kanadai pénzügyminiszter úgy fogalmazott, hogy Oroszország jelenléte a csúcson olyan volt, mintha „piromániást hívtunk volna mega  tűzoltók találkozójára”. Hozzátette, hogy szerint Oroszország közvetlenül és kizárólagosan felelős az Ukrajna elleni invázióért és a kialakult élelmezési válságért.

 

Körkép.sk, CNBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!