Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Szlovéniában engedélyezték a meleg párok házasságát és örökbefogadását. Annak ellenére, hogy az országban már három népszavazásan is ennek elutasítása mellett döntött a lakosság. Ezzel gyakorlatilag Szlovénia lett az első posztszovjet ország, ahol engedélyezték az azonos neműek házasságát.

 

Erre azután került sor, hogy az ottani alkotmánybíróság 6:3 arányban úgy döntött, legalizálja az azonos neműek házasságát és engedélyezi, hogy az ilyen párok gyereket fogadhassanak örökbe. A taláros testület többsége azzal érvelt, hogy az azonos neműek házasságának tilalma alkotmányellenes, és hogy nem csorbítják a hagyományos, férfiből és nőből álló házasság jelentőségét.

 

A dolog szépséghibája, hogy az Alkotmánybíróság döntése messze nem tükrözi a népakaratot. Szlovéniában az azonos nemű párok házasságáról és örökbefogadási lehetőségéről három népszavazás is volt. Utoljára 2015-ben az részt vevők 60 százaléka ellenezte az azonos neműek házasságának legalizálását.

 

 hirdetes_300x300  

Szlovénia április végén választott új kormányt, a szavazáson a Zöldek győztek. Egyik első intézkedésük a benzinárstop leállítása volt. Legutóbb pedig azzal hívta fel magára a ljubljanai vezetés, hogy felszámolta a Horvátországgal közös határszakon kiépített határkerítést. Mindezt azzal a politikai narratívával, hogy „szolidárisabbak akarnak lenni a migtránsokkal szemben.

 

Ezek után nem lehet meglepődni, hogy Robert Golob miniszterelnök két belül olyan új törvény beterjesztésére készül, amely eleget tesz az szlovén Alkotmánybíróság döntésének.

 

„Az Alkotmánybíróság elrendelte, hogy szüntessük meg ezt az alkotmányellenességet. Ezt a lehető leghamarabb megtesszük, már előkészítettük a törvényt”

 

fogalmazott.

 

rmx.news

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.