Hirdetés (X)

Külügyek

Tusványos – Németh Zsolt: az EU komoly vesztese a háborúnak

A magyar-lengyel kapcsolatok nagyon komoly szakítópróbának vannak kitéve

Nyitókép forrása: Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megnyitóján az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 20-án. MTI/Veres Nándor

 

Az Európai Unió minden jel szerint rendkívül komoly vesztese az Ukrajnában zajló háborúnak – jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor pódiumbeszélgetésén szerdán Tusnádfürdőn.

 

Németh Zsolt a háború és Közép-Kelet-Európa viszonyáról tartott beszélgetésen azt mondta, Európa feje fölött az euróárfolyam, az infláció és az energiaárak emelkedése szempontjából “nagyon sűrű fellegek” gyülekeznek, ehhez társul a nemzetközi diplomáciában tapasztalható káosz.

 

Ebben a helyzetben Közép-Európa országai – benne például a magyar-lengyel kapcsolatok is – nagyon komoly szakítópróbának vannak kitéve, ezért a térség tagjai csak akkor tudnak erősek maradni, ha együttműködnek és közösen képviselik érdekeiket – fogalmazott a kormánypárti politikus.

 

Németh Zsolt előadásában kitért a média szerepére a közép-európai egység megőrzésében és a fegyverszállítások ügyére, illetve a szankciók kérdéskörére is. Kifejtette, hogy a manapság “a hibrid hadviselés részeként működő” média több felületen támadást indított a magyar-lengyel barátság ellen; szavai szerint Lengyelország vonatkozásában egyfajta “Amerika-barátság” sztereotípiája figyelhető meg a magyar médiában, ennek ellenpéldája, a magyar “oroszbarátság” pedig a lengyel sajtóban jelent meg.

 

Mindkét országban szabad a média, szabadabb, mint sok nyugat-európai országban, ugyanakkor a nem megfelelő viszony esetén nagyon be tudja korlátozni egy országnak a politikai mozgásterét – figyelmeztetett.

 

Magyarország a békepolitikát szorgalmazza

 

A fegyverszállításokkal kapcsolatban Németh Zsolt egyértelműsítette, hogy Magyarország és Lengyelország ebben a kérdésben két szélső álláspontot képvisel. A lengyelek az áldozatot, Ukrajnát segítik fegyverekkel, míg Magyarország – Kárpátalja békéjének megőrzése érdekében – az aktív békepolitikát szorgalmazza – hangoztatta.

 

Megjegyezte, ugyanez a két szélső pólus figyelhető meg a szankciókat érintően is, a magyar fél szerint a korlátozások csak hosszú távon hatnak, eredményük csak hónapok, esetleg évek múlva mutatkozik meg, holott a háború hatásai már most érezhetőek az egész kontinensen.

 

A két, egymástól eltérő álláspont ellenére lényegében csak politikai “eszközvitákat” folytatunk, a stratégiai célokat és Közép-Európa haladási irányát tekintve nincs vita Magyarország és Lengyelország között – vélekedett a külügyi bizottság elnöke. Németh Zsolt megerősítette, a közös cél egy független, az Európai Unióhoz tartozó Ukrajna megteremtése, amely integrálódik a térség működésébe.

 

Ehhez azonban béke kell, ezért szükséges a minél gyorsabb békekötés, fegyverszüneti megállapodás a háborús felek között – hívta fel a figyelmet. Németh Zsolt szerint a két ország vitás kérdéseit tisztázni kell, amiben egyetértenek, abban össze kell fogniuk, a véleménykülönbség esetén pedig fontos, hogy ne akadályozzák, hanem segítsék egymást a saját érdekek mentén történő politizálásban.

 

Hangsúlyozta, Közép-Európát nem temetheti és nem is fogja maga alá temetni ez a háború, mint ahogyan a magyar-lengyel barátságot sem, utóbbiban viszont “komoly odafigyelésre” van szükség. Németh Zsolt összegzésében arra hívta fel a figyelmet, a két ország kapcsolataiban egyértelművé kell tenni az “eszköz- és a célviták” közötti különbséget, és a célokban kell megtalálni az egységet.

 

A pódiumbeszélgetésen Bakk Miklós, a Sapientia Egyetem oktatója a magyar-lengyel kapcsolatok múltjáról és jelentőségéről, Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője az orosz-ukrán háború eddigi fejleményéiről, míg Jerzy Snopek korábbi budapesti lengyel nagykövet az ukrán háborúval kapcsolatos lengyel álláspontról tartott előadást.

 

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára, a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megnyitóján az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 20-án. MTI/Veres Nándor

 

Potápi: a magyarok számára nincs más alternatíva, mint a béke

 

A magyarok számára nincs más alternatíva, mint a béke, a nemzet legfőbb kívánsága az, amit Zrínyi Miklós úgy fogalmazott meg, hogy “Ne bántsd a magyart” – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán Tusnádfürdőn.

 

Potápi Árpád János azt mondta: “Semmi más kívánságunk nekünk 2022-ben nem lehet, csak azt kérni, hogy sehol, sehol a világon, ne bántsák a magyart. Ne bántsák itt, a Kárpát-medencében, ne bántsák Ukrajnában, Kárpártalján. Mondjuk ki végre: mi, magyarok, csak a béke mellett tesszük le a voksunkat, csak a békében vagyunk érdekeltek” – fogalmazott.

A “Van, ami örök” mottóval megszervezett 31. Tusványoson hét végéig több mint négyszáz közéleti és kulturális rendezvény várja az érdeklődőket.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket