Nyitókép: SITA/Danny Lawson/PA via AP

 

Rishi Sunak, a brit Konzervatív Párt kormányfőjelöltje vasárnap ígéretet tett arra, hogy ha megválasztják, hajthatatlan álláspontot képvisel majd Kínával szemben. Sunak Kínát „elsőszámú fenyegetésként” jelölte meg Nagy-Britannia és a világ biztonságára nézve.

 

„A brit és nyugati politikusok kiterítik a vörös szőnyeget, szemet hunynak Kína arcátlan cselekedetei és ambíciói előtt. Ezt már az első napon megváltoztatom, amikor miniszterelnök leszek”

 

mondta a korábbi pénzügyminiszter.

 

Sunak szerint Kína ellopja a brit technológiákat, beszivárog a brit egyetemekre és orosz olaj vásárlásával támogatja külföldön Vlagyimir Putyin orosz elnököt, erőfeszítéseket tesz szomszédai, köztük Tajvan megfélemlítésére. Hozzátette, Kína folyamatosan manipulálja a világgazdaságot.

 hirdetes_810x300  

 

A kampányoló politikus már javaslatokkal is előállt, melyekkel szerinte javítani lehetne a helyzeten. Javasolta mind a 30 Konfuciusz Intézet bezárását az Egyesült Királyságban, hogy ezzel is megakadályozza a kulturális és nyelvi programok általi kínai befolyást.

 

Ugyancsak el akarja távolítani a brit egyetemekről a Kínai Kommunista Pártot. Olyan intézkedéseket akar bevezetni, amelyek alapján a felsőoktatási intézményeknek nyilvánosan közzé kell tenniük az 50 ezer font (nagyjából 58.726 euró) feletti külföldi támogatásokat.

 

Sunak azt akarja, hogy az MI5 brit titkosszolgálat segítsen a kínai kémkedés elleni harcban. Egy „NATO-stílusú” nemzetközi együttműködés létrehozását szeretné elérni a kibertérben lévő kínai fenyegetés elleni harcra.

 

Az AFP, mely Sunak terveit szemlézte, rámutat arra, hogy a Global Times kínai állami lap korábban Sunakot úgy jellemezte, mint az egyetlent a konzervatívok jelöltjei közül, akinek „világos és pragmatista nézete van az Egyesült Királyság és Kína közti kapcsolatok fejlesztésére”.

 

Mindkét jelölt fenyegetésnek tekinti Kínát

 

Sunak azután tette közzé Kínával kapcsolatos megjegyzéseit és terveit, hogy ellenfele, Liz Truss azt nyilatkozta, hogy Kína és Oroszország irányában gyenge a korábbi pénzügyminiszter.

 

A külügyminiszter keményebb fellépést kért Kínával szemben. A G7-es országokat felszólította, hogy váljanak „gazdasági NATO”-vá a Kína jelentette fenyegetéssel szemben. Ugyancsak szankciókat helyezett kilátásba Pekinggel szemben, ha nem fogja betartani a nemzetközi játékszabályokat.

 

Sunak és Truss a konzervatívok két jelöltje. Az új elnök személyéről, aki egyúttal az új brit kormányfő is lesz, szeptember 5-ig döntenek.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!