Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Virginia Mayo/A képen Teresa Ribera spanyol klímavédelmi miniszter (balra) és Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter (jobbra). 

 

Továbbra is kétséges, hogy lesz-e egyáltalán pozitív hozadéka a kedden elfogadott uniós „gázszolidaritási mechanizmusnak”, amely elvileg arra hivatott, hogy kezelni tudja azt az energiaellátási krízist, amibe az EU saját magát sodorta, mikor a következmények felmérése nélkül még az amerikaiakat is megszégyenítő vehemenciával szankciózta az oroszokat. A politika vezetők puffogtatják a nyilatkozatokat az európai egységről és szolidaritásról, közben a Bizottság még számokkal sem tudja alátámasztani az általa kitűzött iránycélokat, amelyeket ráadásul nem lehet és nem is szabad készpénznek venni.

 

Az Európai Bizottság által egy héttel ezelőtt bezengett gázterv először több ország tiltakozásába ütközött. Végül a minap mégiscsak sikerült átverekedni az Európai Tanácson, ahol kizárólag Magyarország szavazott ellene.

 

A terv 15 százalékkal csökkentené az összes tagállam fogyasztását. Ez önkéntes, egészen addig, míg legalább tagállam nem kérvényezi a gázellátási vészhelyzet kihirdetését, és azt jóvá nem hagyja az Európai Tanács. Ettől a pillanattól már kötelező takarékoskodásról van szó.

 

 hirdetes_300x300  

Európának így a következő fűtési szezon végéig (!) nagyjából legalább 45 milliárd köbméternyi földgázt kellene megtakarítania, úgy, hogy közben a lakosság ellátása is biztosított maradjon, és a gazdaság se omoljon össze.

 

A 15 valójában csak 10 százalék , a 45 milliárd pedig csak 30… ha…

 

A legtöbb döntéshozó, aki kedden igennel szavazott a Bizottság gáztervére, a sajtónak később arról beszélt, hogy a 15 százalékos iránycél nem lesz meg, de a 10 százalék talán még reális elvárás lehet. Az cirka 30 milliárd köbméternyi gáz megtakarítását jelentené.

 

„Úgy gondolom, hogy a megállapodás politikailag hatalmas értéket képvisel, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy 45 milliárd köbméter helyett csak 30 milliárd köbméter földgázt takarítunk meg”

 

fogalmazott Teresa Ribera spanyol klímavédelmi miniszter. Megjegyezzük, korábban „teljességgel elfogadhatatlannak” nevezte a Bizottság tervét.

 

A franciák – akik korábban szintén ódzkodtak eleget tenni a Bizottság tervének, de végül megszavazták azt – hasonló szellemben nyilatkoztak, mint a spanyolok, azt hangsúlyozva, hogy a 15 százalékos fogyasztáscsökkentés „csak vészhelyzetekre vonatkozik”.

 

A németek most hangosak

 

Az intézkedés egyébként Németország gázellátásának megtámogatásáról szól, amely az éves fogyasztásának mindössze 16 százalékát tudta betárolni. Míg az Ukrajnának szánt fegyverek kapcsán vonakodó magatartást mutat, Berlin most különös lelkesedéssel próbálja Putyin elleni fellépésként tálalni a neki szánt mentőövet:

 

„A mai megállapodás üzenet Putyin Oroszországának, miszerint Európát nem tudja megosztani sem zsarolni. (…) Az európai szolidaritással és egységgel szembehelyezkedünk Putyin azon kísérletével, hogy megosszon bennünket”

 

fogalmazott Robert Habekc német alkancellár. Elismerte ugyanakkor, hogy a csökkentések nem elegendőek a tervezett iránycél eléréséhez, „mert bizonyos országok mentességet kaptak”.

 

A Politico cikke szerint az előzetes közlések szerint a 10 százalékos fogyasztás-csökkentést tekinti majd Brüsszel reális forgatókönyvnek – bár több diplomata is elmondta, hogy ezt senki sem támasztotta alá számításokkal, így egyelőre nem is közölték, mi alapján határozták meg a végső számokat. 

 

Gigászi politikai lufi

 

Az döntés másnapján már az is egyre világosabb, hogy a politikai marketingfogás nem nagyon törődik a realitásokkal. A Politico szerint például

 

a harminc milliárd köbméteres megtakarítás egy enyhe tél túlélését teszi lehetővé, ha és amennyiben nem késnek a nem orosz LNG szállítmányok, ha nem lesznek egyéb ellátási gondok, ha nem nő meg a gazdaság energiagénye, és ha nem csökken tovább az Oroszországból érkező földgáz mennyisége. Ez utóbbi feltétel szinte azonnal megdőlt: szerda reggeltől az Északi Áramlat 1 a korábbi 40 százalék helyett csak 20 százalékos kapacitáson működik.

 

Szakértők szerint, ahhoz, hogy ésszerű, külső kockázatokat, váratlan eseményeket is kompenzálni tudjon az intézkedések nem 30, hanem hatvan milliárd köbméter gáz megtakarítására lenne szükség – vagyis a fogyasztás 30 százalékos csökkentésére.

 

Egy uniós diplomata pedig ezzel kapcsolatban epésen meg is jegyezte:

„Azt hiszem, az egyetlen ország, amely-e javaslat alapján bármit is csökkenteni fog, az Németország”

 

fogalmazott.

 

A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy még az egyébként közös gázmegosztás mellett érvelő Politico és kénytelen beismerni:

 

„Egy dolog világos: a keddi, európai egységről szóló meleg érzések önmagukban nem lesznek elegendők a háztartások fűtésére, amikor beköszönt a tél”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.