Nyitókép: Twitter

 

Olena Zelenszka, Ukrajna first ladyje az ukrajnai orosz invázió kezdete után került a figyelem középpontjába. Azóta egyre gyakrabban és nagyobb mértékben avatkozik be az ország diplomáciai és médiaügyeibe.

 

A 44 éves forgatókönyvíró a Vogue divatmagazin címlapján jelent meg júliusi amerikai útja után, melynek során ő lett az első külföldi first lady, aki beszédet mondott a Kongresszusban, és találkozott Joe és Jill Bidennel – számolt be a BBC spanyol változata.

 

 hirdetes_300x300  

A magazin Zelenszkaról az ukrajnai konfliktus arcaként beszél, aki megmutatta a világnak az állampolgárok szenvedését. A cikk legkiemelkedőbb elemei azonban azok a kísérőfotók, amelyeket a neves amerikai fotós, Annie Leibovitz készített, és amelyeket néhány olvasó ellentmondásosnak talál. A felvételek közzététele után nagy vita robbant ki az olyan közösségi oldalakon, mint például a Twitter.

 

 

A kritikusok ízléstelennek minősítették a Vogue címlapját, mondván a divatmagazin jellege egyáltalán nincs összhangban a valós ukrajnai élettel az orosz invázió vagy a konfliktusok sújtotta országból való menekülés idején. „A felvételeken a first lady divatos ruhákba van öltözve, amit nehéz összeegyeztetni azzal a nyers hírrel, hogy az országban háború zajlik“ – mondta Anjana Susarlo, a Michigan Állami Egyetem professzora.

 

 

A felvételeken Zelenszkát Ukrajna különböző helyein örökítették meg. Az egyik fotón egy csapat mérnök mellett áll a Hostomelben található Antonov repülőtéren. Egy másik képen férjét, Volodimir Zelenszkij elnököt öleli át az irodájában, egy további felvételen pedig egy menedékház lépcsőjén ül homokzsákokkal körülvéve. A magazin októberi számában megjelenő cikkről már több média is beszámolt, és a fotók is megjelentek a közösségi oldalakon.

 

A „Bátorság portréja“ címet viselő cikkben Zelenszka kijelenti, hogy február 24-e, a háború kezdete óta, mint minden ukrán, élete legszörnyűbb hónapjait élte át. Ugyanakkor hozzátette, győzelemre vágyik. „Szeretek a színfalak mögött lenni, ez az, amit élvezek“ – mondta a first lady a magazinnak.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.