Nyitókép forrása: cbsnews.com

 

A litván Siauliu Bankas bejelentette, hogy felfüggeszti az orosz és fehérorosz tranzakciókat, amivel lényegében ismét blokkolják a Kalinyingrádba tartó kereskedelmi szállításokat.

 

Az orosz exklávé szárazföldi kereskedelmének ellehetetlenítése komoly feszültség forrása volt Litvánia és Oroszország között az elmúlt hetekben. Litvánia ugyanis – egyesek szerint amerikai sugalmazásra – az európai szankciókra hivatkozva blokkolni kezdte a Kalanyingrádba menő kereskedelmi (zömében vasúton megvalósuló) szállítások felét.

 

Az orosz exklávé a tenger felől is megközelíthető, igaz, az a szállítás így jóval drágább. Másrészről, Kalinyingrád Európa egyik legmilitarizáltabb övezete, ahonnan az oroszok akár Berlint is célba vehetik hagyományos nagy hatótávolságú rakétákkal.

 

 hirdetes_810x300  

Litvánia ugyanakkor legalább annyira szemben áll az oroszokkal, mint Lengyelország. E két ország közös, alig 10 kilométeres határszakaszát nevezik Suwalko-folyosónak, amely Kanlinyingrád és Fehéroroszország közé ékelődik. Ha itt az oroszok benymulnának, nem csak összeérnének exklávéjukkal, de fizikailag leválasztanák a NATO-ról a három balti országot.

 

Az egy hónapig tartó nemzetközifeszültséget végül Németország oldotta fel, aki kezdeményezte, hogy az Európai Bizottság adjon ki egy irányelvet, ami kötelezte Litvániát a kereskedelmi szállítások újraindítására.

 

Úgy tűnik, ennyivel nem sikerült eloltani a gyújtópontot, Litvánia új módot talált arra, hogy  akadályozza Kalinyingrád ellátását. A Siauliu Bankas litván bank bejelentette, hogy szeptember 1-jétől nem fogadja és nem közvetíti az Oroszországból vagy Fehéroroszországból érkező tranzakciókat – bármilyen pénznemben utalnák is azokat. Kivételt csak a humanitárius segélyek és az állami kritikus infrastruktúra fenntartását szolgáló szállítások képeznek.

 

Mivel a Siauliu realizálná a szállítások fizetését, mostani döntése a gyakorlatban lényegében kereskedelmi blokádot jelent Kalinyingrád ellen.

 

Nem kellett sokat várni az orosz reakcióra, és Litvániában szolgáló orosz diplomáciai ügyvivő, Szergej Rjabokon csütörtökön bejelentette, hogy az orosz külügyminiszter jegyzékben figyelmeztetni Litvániát. Ezt megelőzően Moskva „szélsőséges ellenintézkedéseket” helyezett kilátásba válaszul Litvánia döntésére.

 

A kommunikáció szintjén az ügyben egy sor különös dolog történik. Illetve, nem történik. A litván kormány pédául érdemben nem nyilatkozik az ügyben. A litván sajtó tartózkodóan fogalmaz, és kerülik annak felemlegetését, hogy Litávnia kvázi megszegi az EU korábbi irányelvét.

 

A BalticTimes cikke jó érzékelteti, hogy a kompetens személyek közül senki sem hajlandó mondani semmit:

 

„A litván külügyminisztérium közölte, megkapta és vizsgálja a kalinyingrádi tranzitszolgáltatások kifizetésének állítólag felfüggesztéséről szóló jegyzéket. (…) A litván külügyminisztérium nem válaszolt a kérdésre, hogy milye magyarázatot adnak Rjabokonnak. (…) A litván közlekedési minisztérium (…) nem ad választ a kalinyingrádi tranzitszolgáltatások állítólagos felfüggesztésével kapcsolatos kérdésekre”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.