Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Mariam Zuhaib

 

Miközben az ENSZ főtitkár a nukleáris háború egyre növekvő veszélye ellen szólalt fel, Nancy Pelosi amerikai házelnök Tajvan felé tart, annak ellenére, hogy Kína súlyos következményekkel fenyegette meg az USA-t, amennyiben Pelosi beteszi a lábát a szigetországba.

 

Peliso az USA harmadik embere, a szlovákiai harmadik legfőbb közjogi méltóság amerikai megfelelője. Egy ilyen kaliberű politikus látogatása Tajvanban felrúgja az Egy Kína Elvet, vagyis azt a pekingi diplomáciai és politikai doktrínát, hogy Tajvan Kína része, és a két fél közti viták Kína belügyének számítanak.

 

Pelosi most annak ellenére a szigetország felé tart, hogy Kína után Joe Biden amerikai elnök és az amerikai vezérkar apraja nagyja is figyelmeztette, nem lenne jó ötlet meglépni a dolgot.

 

 hirdetes_300x300  

Pelosi látogatását a sajtó egy tajvani kormányközeli forrásra és egy „magasbeosztású amerikai forrásra” hivatkozva közölte a CNN.

 

A tajvani sajtót idéző Kjódó japán hírügynökség szerint Pelosi kedd este érkezik Tajvanra, és szerdán találkozna Szcsaj Csing-ven tajvani államfővel.

 

Nem kevés politikai ambíció szorulhatott Pelosiba, aki ezzel a háborúval fenyegető lépéssel a legmagasabb beosztású amerikai tisztviselő lenne, aki ebben az évszázadban a szigetországban tett látogatást.

 

Mindeközben a Nikkei Asia japán hírportál arról vikkez, hogy az Egyesült Államok tajvan irányába vezényli csendes-óceáni hadereje egy részét, beleértve az egyik repülőgép-anyahajóját. A Nikkei megjegyezte, hogy Tajvan közelében tartózkodik a USS Ronald Reagan, valamint a USS Tripoli és a USS America kétéltű rombolók, amelyek kifejezetten Japán vizeit tartják szemmel. Szükség esetén az amerikaiak Hawaiiról küldhetnek még erősítést a térségbe.

 

A kínaiak már Pelosi első tajvani terveinek hallatán őrjöngtek. Hszi Csinping kínai elnök például a múlt csütörtökön Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefonos egyeztetésekor figyelmeztette az USA-t, hogy „ne játszon a tűzzel, mert aki a tűzzel játszik, tűzben pusztulhat el”.

 

Biden ugyanakkor biztosította kínai kollégáját, hogy az Egyesült Államok álláspontja TAjvan kapcsán nem változott, és továbbra is kitart amellett, hogy ellenzi a szigetország status quójának egyoldalú megváltoztatásának szándékát.

 

Kína ezen túlmenően azonban jelezte, hogy Pelosi látogatása miatt hajlandó katonailag is fellépni, és ennek alátámasztására szombaton hadgyakorlatot tartott a Tajvani-szorosban. A The New York Times szerint az sem kizárt, hogy Kína repülőket küldhet Tajvan közelébe, hogy megakadályozza Pelosi landolását a szigetországban.

 

Pelosi hivatalosan nem erősítette meg (de nem is cáfolta) tajvani látogatásának hírét. Kelet-ázsiai körőtjának hivatalos megállói Szingapúr, Dél-Korea, Japán és Malajzia.

 

DennikŠtandard.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.