Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

Az amerikai Hadtudományok Intézete (Institute for te Study of War) agytröszt már tegnapi jelentésében kiemelte, hogy Oroszország donbaszi előrenyomulása lelassult, és a hadműveletek súlypontja elmozdult. Nem kizárt, hogy a Szlovjanszk elleni harcok leállnak. Az ukránok megerősítették, hogy orosz légideszantos taktikai alakulatokat irányítottak át az oroszok Donyeckből Herszon megyébe. Vagyis az ukrajnai háború súlypontja délre helyeződik át, oda, ahol az ukránok korábban ellentámadást akartak indítani.

 

Már most érdemes kiemelni, hogy az ellentámadás és az egymilliós ukrán haderő felállítása elsősorban a politikai retorika része, amit Kijev azután vetett be, hogy elvesztette Luhanszk megyét. A Fekete-tenger partvidékéhez tartozó Herszon megyében az ukránok valóban mozgolódnak, sőt, sikereket is érnek el – például egy herszoni, kulcsfontosságú híd lebombázásával, vagy az orosz munícióra mért csapásokkal.

 

Az ellentámadás kibontakozásáról azonban legfeljebb a nyugati hírekben lehetett olvasni, és néhány kijevi illetékes azóta már finomított a korábbi kijelentéseken, és újabban arról beszélnek, hogy akkor lesz ellentámadás, ha sikerül megteremteni hozzá az előfeltételeket.

 

 hirdetes_810x300  

A brit védelmi minisztérium szerint az oroszok a Szlovjanszkra gyakorolt nyomás csökkentésével lehetőséget adnak az ukránok kezébe, hogy ellentámadjanak Izjumnál.

 

A kérdés az, hogy ezek a következtetések mennyire állják meg a helyüket. Az oroszok taktikai hibáiról rengeteg hír jelenik meg, de az ukrán haderő állapotáról és lehetőségeiről szinte semmi. Ha van is ellentámadás, arról semmit nem tudunk, ahogy arról sem, hogy állnak az ukránok élőerő tekintetében – magyarul: van-e elég katona, mennyire vannak kiképezve?

 

Mindenesetre, az ukrán vezérkar jelentése szerint Bahmut környékén heves harcok dúlnak, és a nyolc kilométerre északra lévő Szoledarnál is támadásba lendültek az oroszok. Bahmutnál az ukránok egyelőre tartják magukat, bár azt mondják, hogy az oroszok tüzérséggel lövik a teljes frontvonalat.

 

Trump szerint Ukrajna veszíteni fog

 

Donadl Trump volt amerrikai elnök a The Clay Travis & Buck Sexton Show podcastban arról beszélt, hogy szerinte meg lehetett volna előzni az ukrajnai kofnliktust, ha Kijev lemond a Krímről. Azt is kiemelte, hogy Ukrajna ezt a háborút nem tudja megnyerni, és az oroszok akár az egész országot elfoglahatják. 

 

Amit szabadott Ukrajnának, nem szabad Oroszországnak

 

Az Egyesült Államok azzal vádolta meg Oroszországot, hogy nukleáris pajzsként használja Ukrajna (és egyben Európa) legnagyobb atomerőművét, az öt reaktorblokkból álló Zaporozzsjai atomerőművet.

 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a minap kijelentette, hogy a létesítmény mellett egy egész orosz katonai bázist építette ki, amelyet arra használnak, hogy az ukrán erőket védjék. Mivel túl közel vannak az atomerőműhöz, ezért az ukránok csak az erőmű eltalálásának kockázata mellett lőhetnek rájuk vissza.

 

Az ukránok, akik hasonlóan jártak el védekező pozícióban korábban, most nukleáris katasztrófa előidézéséről beszélnek, és azt követelik, hogy a nyugat zárjon le minden légteret az atomerőművek felett és lássa el légvédelmi rendszerekkel az érintett térségeket.

 

Körkép.sk, reuters.com, bbc, isw

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!