Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Chiang Ying-ying

 

Kedd délután Nancy Pelosi amerikai házelnök katonai különgépe sikeresen landolt Tajpejben. Huszonöt éve ez az első ilyen szintű politikai látogatás Tajvanban, amely most azzal a veszéllyel fenyeget, hogy Washington és Peking viszonya még az eddigieknél is jobban elmérgesedik.

 

Pelosit és az amerikai delegációt Joseph Vu tajvani külügyminiszter és Sandra Oudkirk, az amerikai Tajvan Intézet vezetője fogadta a Songsan repülétéren.

 

„Kongresszusi küldöttségünk tajvani látogatása tiszteletben tartja Amerika megingathatatlan elkötelezettségét a tajvani demokrácia támogatása iránt”

 

közölte Pélosi a sajtónak nyilatkozva.

 hirdetes_300x300  

 

Kína veri a tamtamot

 

Mindeközben Kína levegőbe küldte vadászgépeit és bombázóit, amelyek a Tajvani-szoros felé vették az irányt, a szoros választóvonalát pedig már korábban is megkörnyékezték a kínai hadihajók.

 

Kína Pelosi landolása után percekkel lezárta a polgári repülőgépek számára a Tajvani-szorost, és Fujian kínai tartományban megszólaltak a polgári szirénák.

 

Kína hétfő óta 35 tajvani élelmiszer-exportőrt tett tiltólistára, ez a szám kedden 2066-ra nőtt.

 

Merész húzás volt ez Pelositól, aki ezzel a látogatással durva diplomáciai mélyütést vitt be Pekingnek és az úgynevezett Egy Kína Elvnek, ami szerint Tajvan Kína része és belügye. Az Egyesült Államok ezt eddig úgy ahogy tiszteletben tartotta, például nincs amerikai nagykövetség Tajvanon.

 

Újabb mélypont az amerikai-kínai kapcsolatokban

 

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn – mikor Pelosi látogatása ismét reális lehetőséggé vált – arról beszélt, hogy a kínaiak válaszul rakétákat lőhetnek ki Tajvan közelében, nagyszabású légi vagy haditengerészeti mozdulatokba kezdenek, vagy provokálni fognak azzal, hogy kijelentik, a Tajvani-szoros nem nemzetközi vízi út. Kirby állítja, hogy az USA nem vesz részt kardcsörtetésben. Persze, nyilvánvaló, hogy Kína kemény figyelmeztetése ellenére megvalósuló Pelosi-látogatás önmagában is párbajra hívás Peking számára.

 

Bonnie Glaser, az Egyesült Államok Német Marshall Alapítványának Tajvan-szakértője az újságíróknak azt nyilatkozta, hogy a Pelosi-látogatás helyrehozhatatlan károkat okoz az amerikai-kínai kapcsolatokban.

 

„Mindannyian tudjuk, milyen rossz volt ez a viszony az elmúlt évben. És én azt gondolom, hogy Nancy Palosi látogatása megint mélypontra viszi”

 

fogalmazott.

 

Veszélyes politikai marketing – nagy pánik lehet a demokratáknál

 

A teljes képhez persze hozzátartozik, hogy Pelosi Joe Biden amerikai elnök közeli szövetségese, mindketten a Demokrata Párt tagjai. Pelosi a minap például „erős kormányzásként” emlegette az egyre kínosabb időskori bakikba keveredő Biden regnálását.

 

Az Egyesült Államokban ősszel félidős választásokat tartanak, a demokraták pedig vesztésre állnak a republikánusokkal szemben. Ha elvesztik a többségüket a Képviselőházban, akkor Biden elnöksége több fronton is megbénul.

 

Ebből a szempontból Pelosi a mostani látogatással is azt akarja bizonyítani, hogy még mindig az USA a világ vezető hatalma, hogy ez még mindig egypólusú világrend, és hogy Amerika dominanciája a Biden-adminisztráció alatt töretlen. Az egy másik kérdés, hogy ez nem így van, ráadásul az ilyen politikai marketingcélú húzásokkal Washington csak még közelebb tolja egymáshoz Pekinget és Moszkvát.

 

Az sem mellékes, hogy Ukrajnában áttörés aligha várható, annak esélye, hogy Ukrajna megfordítja a háborút, rendkívül kicsi, a közelgő energiaválság miatt pedig a nyugat-európai szövetségesek háborús lelkesedése is alábbhagy. Közben kiderült, hogy az Egyesült Államok kvázi recesszióba süllyedt (két egymást követő negyedéves GDP-növekedése negatív), miközben tombol az infláció. Van tehát miről elterelnie a figyelmet az amerikai döntéshozóknak.

 

Pelosi látogatása kapcsán az oroszok is megszólaltak, és Maria Zakharova orosz külügyi szóvivő kijelentette, hogy Pelosi tajvani látogatása provokatív amerikai kísérlet arra, hogy nyomást gyakoroljon Kínára, amely Oroszországgal erős szövetséget épített ki az elmúlt években.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.