Nyitókép forrása: pravda.com.ue

 

Pénteken több találat is érte a zaporizzsjai atomerőművet. Az oroszok és az ukránok egymást vádolják az incidenssel, az orosz közlések szerint „valóságos csoda”, hogy nem szabadult ki sugárzás az erőműből. Az egyik reaktor teljesítménye lecsökkent, a közeli Energodar városában áram- és vízellátási problémák léptek fel.

 

A zaporizzsjai atomerőmű Európa legnagyobb nukleáris létesítménye, hat reaktorblokkal rendelkezik, amelyekből jelenleg kettő működik. Az erőművet az oroszok ellenőrzik, de az erőműt saját ukrán munkásai tartják üzemképesen.

 

Az oroszok – hasonlóan, mint ahogy korábban az ukránok is megtették –  állásokat alakítottak ki az erőmű környékén, és onnan mérnek csapásokat az ukrán célpontokra. A taktika lényege, hogy az ukránok csak az erőmű eltalálásának kockázatával viszonozhatják a tüzet.

 

 hirdetes_300x300  

Pénteken aztán tüzérségi lövések érték az erőművet. Az oroszok szerint csak a szerencsén múlott, hogy az ukrán lövedékek nem találták el a közeli olaj- és üzemanyaellátót, valamint oxigéntermelőt, így nem keletkezett nagyobb tűz és sikerült megakadályozni egy esetleges sugárbalesetet.

 

Az amerikaiak már hétfőn azzal vádolták az oroszokat, hogy „nukleáris pajzsként” használják a zaporizzsjai atomerőművet. Az ukránok korábban arra panaszkodtak, hogy az oroszok az erőmű közeléből lőtték állásaikat.

 

Szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, egyedül Moszkva a felelős a „nyílt, arcátlan bűntettért és terrorcselekményért”, és szankciókat követelt az orosz atomipar ellen (kérdés, mennyire tetszik az ötlet az amerikaiaknak, akik Oroszországtól szerzik be az urán nagy részét – a szerk.).

 

Mihajlo Podoljak, ukrán elnöki tanácsadó a Twitteren azt írta, hogy a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség és az ENSZ feladata, hogy felszólítsa Oroszországot az zaporizzsjai atomerőmű elhagyására. Az Ukrinform szerint az oroszok lőttek a létesítményre. Az ukrán narratíva szerint ez „nukleáris terrorizmus” volt az oroszok részéről, és egy nukleáris baleset „kieszközlése” egyet jelent az atomfegyver bevetésével.

 

Az egymásnak ellentmondó narratívák ellenére egyelőre kissé sántít az az elképzelés, hogy az oroszok a saját maguk által ellenőrzött létesítményt lőtték volna. Akárhogy is, elkezdődött egy nagyon intenzív információs háború a sajtóban. Megjegyezzük, a felelősség mindkét felet terheli: az oroszok sem féltek kockáztatni Csernobilnál, és persze, a zsaporozzsjai létesítményt sem békés úton szerezték meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.