Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Fatima Shbair

 

Ha nem lenne elég az ukrajnai háború és a tajvani válság, a gázai övezetben is fegyveres konfliktus tört ki. Péntek óta több mint 400 rakétát lőtt ki a palesztin Iszlám Dzsihád Izrael területére. Közben Izrael sikeres csapást hajtott végre, amelyben megölte az Iszlám Dzsihád második emberét. A légicsapások áldozatainak száma azonban egyre emelkedik, a bombázásokban már hat gyermek is odaveszett.

 

Az izraeli oldalon a Vaskupola védelmi rendszer a kilőtt rakéták 95 százalékát megsemmisítette.

 

Izrael azt állítja, hogy az Iszlám Dzsihád elleni hadműveleteket a szervezet „közvetlen fenyegetése” miatt indította el.

 

 hirdetes_300x300  

A legutóbbi hasonló konfliktusra 2021-ben került sor Gázában, akkor 11 napig tartottak a csapások, 200 palesztin és 12 izraeli civil életét követelve. Az izraeli hadsereg szerint a mostani hadműveletek nagyjából egy hétig tartanak majd.

 

A légicsapásokban állítólag életét vesztette a Palesztin Iszlám Dzsihád második embere, Khaled Manszúr, aki már régóta rajta volt Tel-Aviv feketelistáján, mert Izrael elleni hadműveletek megtervezésével vádolták. Manszúr ellen eddig öt merényletet kíséreltek meg, egyik sem volt sikeres.

 

Tel-Aviv jelentése szerint az iszlám Dzsihád 19 tagját vették őrizetbe a megszállt Ciszjordániában.

 

A térség legnagyobb militáns csoportja, a Hamász egyelőre nem vetette be Izrael ellen saját, igen jelentős rakétakészleteit, az izraeli vadászgépek pedig egyelőre nem támadják a Hamász állásait. Ha ez mégis megtörténnek, az a konfliktus eszkalációját jelentené.

 

A múlt héten Izrael lezárta a gázai határátkelőt, mert attól tartott, hogy az Iszlám Dzsihád megtorolja egyik vezetője, Bassam al-Szaadi letartóztatását. Szombaton – a harcok elkezdődése után – Gáza egyetlen erőműve leáll üzemanyag hiányában.

 

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma minden felet az eszkaláció elkerülésére szólított fel. Egyiptom közvetítőként próbál fellépni, és delegációt küldött Izraelbe és Gázába.

 

Ugyanakkor a Palesztin Iszlám Dzsihád főtitkára, Zijad al-Nakhala iráni látogatása során azt mondta:

 

„Kemény választ adunk erre az agresszióra, olyan harc lesz, amelyben népünk győzni fog. (…) Ennek a csatának nincsenek vörös vonala, és Tel-Aviv az ellenállás rakétáinak tüze alatt marad”

 

mondta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!