Nyitókép forrása: wPolityce.pl

 

Nagy visszhangot kiváltó interjút adott Jaroslaw Kaczyński, a lengyel kormányzó PiS (Jog és Igazságosság) pártelnöke a Sieci nevű hetilapnak. Kaczyński nem fukarkodott a kemény kijelentésekkel az EU és Németország terhére. Leszögezte, „nincs több kompromisszum” az EU-val, mert Brüsszel nem teljesíti a megállapodásokat.

 

A kormánypárt elnökének indulatai mögött az áll, hogy az EU lényegében megvezette Lengyelországot, mikor az újjáépítési alapból Varsónak járó több tízmilliárd euró felszabadításért cserébe azt követelték, hogy számolják fel a vitatott bírói fegyelmi testületet. A lengyel kormány ennek eleget tett, és egy ideig úgy tűnt, hogy Brüsszel ennyivel megelégszik.

 

Csakhogy időközben újraválasztották a Bírói Tanácsot, ami a brüsszeli bürokraták szerint veszélyezteti a bíróságok függetlenségét (megjegyezzük, hasonló intézmény Bírói Tanács néven Szlovákiában is működik, és a Smer idején teljes mértékben átszőtte a politika és az ahhoz kötődő alvilági szereplők; Brüsszel azóta sem akadékoskodik miatta, mert az éppen regnáló igazságügyi miniszter történetesen liberális…).

 

 hirdetes_810x300  

Ez utóbbi lengyel döntésre hivatkozva Brüsszel mégsem oldotta fel az uniós milliárdok folyósításának blokkolását, nem kis felháborodást keltve Varsóban, ahol korábban a Andrzej Duda lengyel államfő is „politikai támadásnak” minősítette az Európai Bizottság akadékoskodását.

 

Kaczyński sem maradt adós, és most kijelentette, hogy nincs több kompromisszum. Úgy véli, hogy Brüsszel „el akarja rabolni a szabadságunkat, és az euróra való áttérésünkkel cinikus spekulánsok akarnának nyerészkedni”.

 

A politikus szerint az igazságszolgáltatás kapcsán folyó vita mindössze ürügy, mert valójában épp a lengyel jogállamot akarják szétverni, hogy meggyengüljön.

 

Az egyik legérdekesebb kijelentése szerint „Németország világuralomra tör”, és Brüsszel valójában csak mellékszereplő, és Lengyelország meggyengítésére Donald Tuskot, az Európai Néppárt volt elnökét használnák fel, aki Berlin megbízásából dolgozik.

 

Kaczyński azt állítja, már tudja, hogyan fog visszavágni Brüsszelnek, de részleteket nem árult el. A lengyel bírákat pedig figyelmeztette, hogy kizárólag a lengyel törvényeket vegyék figyelembe (vagyis ne érvényesítsék az uniós jog elsőbbségének elvét).

 

Körkép.sk, wPolityce.pl

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.