Nyitókép forrása: SITA/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

 

Zoran Milanovics horvát államfő szerint a nyugati szankciók sokat ártottak Horvátországnak, és nem hatékonyak Oroszországgal szemben.

 

Az EU és NATO-tagállamok által bevezetett szankciókhoz ugyan Horvátország is csatlakozott, ám annak elnöke kevésbé ért egyet a büntetőintézkedésekkel (és főleg azok következményeivel), mint az Andrej Plenkovics vezette horvát kormány.

 

„A nyugat válasza olyan semmilyen. Vannak szankcióink, amelyek nem működnek, nem ártanak Oroszországnak, ha ez lenne a cél… és ami történt, nekünk annál inkább ártott”

 

fogalmazott.

 hirdetes_300x300  

 

Milanovics már a kezdetektől élesen bírálta a Nyugat Ukrajna-politikáját. A háború kitörése előtt arról beszélt, hogy a horvát katonák biztosan nem vesznek részt egy Oroszország elleni háborúban, és hogy Ukrajnának nincs helye a NATO-ban. Plenkovics kormányfő sietve próbált korrigálni, hangsúlyozva, hogy Milanovics kijelentései nem a hivatalos horvát álláspontot tükrözik.

 

Nem sokkal később Milanovics felkerült az ukrán kormányzat által látványosan megtűrt Mirotvorec nevű radikális oldal Ukrajna ellenségeit felsoroló listájára.

 

Nem csak Milanovics kételkedik a szankciók hatékonyságában. Nemrég maga a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is enyhítette az orosz gazdasági visszaesés várható mértékét (-8 százalékról -6 százalékra). Az orosz jegybank előrejelzése ennél is optimistább: -5 százalékos eséssel számolna.

 

Ugyanakkor a horvát jegybank szerint Horvátország GDP-bővülése idén ugyan még 5,5 százalékos lesz (ehhez tegyük hozzá, hogy közvetlen COVID utáni időszakról van szó, tehát mélyvölgyből erősödik) , de jövőre várhatóan kemény mínuszok jönnek: -2,5 százalékos lassulásról szólnak a prognózisok.

 

Körkép.sk, Intellinews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.