Nyitókép forrása: SITA/AP Photo

 

Megerősítik a Zaporizzsjai atomerőmű légvédelmét az oroszok, tekintettel arra, hogy a múlt hétvégén veszélyes tüzérségi találat kapott a létesítmény. A RIA Novosztyi orosz lapra hivatkozva a Reuters azt írja, hogy az erőmű jól működik, a csapások okozta károkat elhárították, és helyreállítják a sérült távvezetéket is.

 

Kijev és Moszkva továbbra is egymást vádolja a létesítmény megtámadásával. Az nem kétséges, hogy az oroszok fedezéknek használva az erőmű területére telepítették csapásmérő eszközeiket, és most onnan lövik a Dnyeper túlpartján lévő ukrán állásokat. Az erőmű azonban orosz kézen van, bár az üzemeltetést továbbra is ukránokra bízzák. Nem túl életszerű, hogy a jelen körülmények között az oroszok lőtték volna a maguk által ellenőrzött atomerőművet, főleg, hogy nukleáris baleset esetén a Krím közvetlen veszélybe kerülne.

 

Kijev az erőművet ért támadásra hivatkozva az oroszok kitiltását követeli Európából, valamint demilitarizált zóna létrehozását szorgalmazza a Dnyeper bal partján – amit most az oroszok tartanak megszállás alatt, és amelynek ellenőrzése nélkül Ukrajna legfontosabb tengeri kijáratai egyikét veszti el mezőgazdaság és acélipar szempontjából egyaránt.

 

 hirdetes_300x300  

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!