Nyitókép: Shutterstock

 

A tudósok egy új, Kínában azonosított vírus megfigyelésével foglalkoznak, amely valószínűleg állatokról emberre terjedhet. Az új vírussal eddig 35 embert fertőzött meg Shandong és Henan tartományokban. A vírus emberről emberre történő terjedésre még nem találtak bizonyítékot – számolt be a TASR a The Guardian szerdai cikke alapján.

 

A Langya (LayV) névre keresztelt vírust 2018 végén mutatták ki először az említett északkelet-kínai tartományokban, de a tudósok hivatalosan csak a múlt héten azonosították. A New England Journal of Medicine (NEJM) szakmai folyóiratban megjelent kínai, szingapúri és ausztrál tudósok tanulmánya szerint nyilvánvalóan zoonózisról, vagyis emberre átterjedt állatbetegségről van szó.

 

A tesztek szerint a Langya vírus hordozói a helyi cickányok, egérszerű rovarevők lehetnek. A vírus aonban néhány házi kecskében és kutyában is előfordult.

 hirdetes_300x300  

 

Az embereknél a vírus lázat, fáradtságot, köhögést, étvágytalanságot és izomfájdalmat okozhat. Eddig minden fertőzött lázas volt. Halálesetet eddig nem jelentettek.

 

A tanulmány társszerzője, Wang Lin-fa, a Szingapúri Orvostudományi Kartól azt mondta a kínai állami Global Times újságnak, hogy a „LayV-esetek eddig nem voltak végzetesek vagy nagyon súlyosak“, és nincs ok a pánikra.

 

A LayV genom szekvenálásával kimutatták, hogy a Langya a henipavírus nemzetség tagja.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!