Helga
  • HUF: 421.97
  • USD: 0.98
  • 10 °C
  • 19 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Magyarországi szakértő: Az ukránok most tesztelik, mennyire lehet a kőolajvezetéket geopolitikai fegyverként használni

A szakértő szerint Kijev valami nagy dobásra készül, és ez csak a főpróba volt

Nyitókép forrása: SITA/Patrick Pleul/dpa via AP

 

Bár szerdán újraindult az olajszállítás a Barátság kőolajvezetékben, továbbra is vannak aggodalmat keltő kérdőjelek. A szlovák gazdasági miniszter szerint egy nyugati banknál akadt el a dolog, és nem akar “további politikai motívumokat belelátni”, de továbbra is ott lóg a levegőben a lehetőség, hogy a hasonló esetek miatt nem lehet készpénznek venni a Barátság vezetéken érkező olajszállításokat. Hasonló kétségeket fogalmazott meg szerda délután a magyar ellenzéki ATV-nek nyilatkozó Balogh József energetikai szakember.

 

A Mandiner.hu közlése szerint szó sincs technikai problémáról a mostani leállás kapcsán, majd leszögezte:

 

“A Barátság vezetékre nem szabad energiapolitikát építeni. (…) Arra energiapolitikát építeni, hogy a Barátság vezeték 5, 10 vagy 15 év múlva ott lesz és működni fog, az elég nagy lutri”

 

fogalmazott. Azt javasolta, hogy inkább az Adria-vezetékre és a régiós finomítókkal való szorosabb együttműködésre kellene törekednie a magyar kormánynak.

 

Emlékeztetett, hogy az orosz földgázszállítások mennyisége sem az elvárt szinten halad, pedig ott nem történt fizetési fennakadás.

 

Balogh szerint az ukránok azt figyelik, hogy miként tudnák a vezetéket geopolitikai fegyverként használni. 

 

“Szerintem ez egy főpróba, valami sokkal nagyobbra, amire majd december után készülnek, ha már a lengyelek és németek is leváltak erről a vezetékről.”

 

Mandiner.hu, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Kósa Zoltán
2022. aug. 12. 19:07

és nemcsak a kőolajat szabotálják, hanem (micsoda véletlen), amikor a németek bejelentették, hogy tervezik a három megmaradt atomerőművük leállításának elnapolását, rakétatámadásokkal szórják Európa legnagyobb atomerőművét... Igen összeesküvéselmélet, vagy mégsem?

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket