Aurél
  • HUF: 422.01
  • USD: 0.99
  • 10 °C
  • 22 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Kína szerint Amerika provokálta ki az ukrajnai háborút

És most ugyanezt a taktikát veti be Tajvannál is

Nyitókép forrása: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik/A képen Hszi Csnping kínai elnök (jobbra) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (balra) 2022 február 4-én Pekingben. 

 

Kína moszkvai nagykövete egy TASS orosz hírügynökségnek adott interjúban azzal vádolta meg az USA-t, hogy sarokba szorította Oroszországot a NATO kiterjesztésével és Ukrajnát az EU felé terelő erők támogatásával.

 

“Az ukrán válság kezdeményezője és felbujtója Washington, aki átfogó szankciókat vezet be Oroszország ellen és közben fegyvereket és katonai ellátmányt szállít Ukrajnának. (…) Végső céljuk az, hogy kimerítsék és szétzúzzák Oroszország egy elhúzódó háborúval és a szankciókkal”

 

fogalmazott Csang Hanhui moszkvai kínai nagykövet.

 

Az interjúban a nagykövet kifejtette, hogy az kínai-orosz kapcsolatokat a “legmagasabb szintű kölcsönös bizalom, a legmagasabb fokú interakció és a legnagyobb stratégiai fontosság jellemezi”.

 

Csang nehezményezte, hogy Nancy Pelosi amerikai házelnök a múlt héten hivatalos látogatást tett Tajvanon, amely Peking álláspontja szerint Kína része és belügye. A nagykövet szerint

 

az USA ugyanazt a taktikát próbálja alkalmazni Tajvanon, mint Ukrajnában, hogy “újreélessze a hidegháborús mentalitást, fékezzék Kínát és Oroszországot, nagyhatalmi rivalizálását és konfrontációt provokáljanak”.

 

idézte a diplomatát a Reuters hírügynökség.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket