Nyitókép: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

 

Az oroszok ezen a héten azon fáradoznak, hogy megszerezzék az utolsó divat- és bútordarabokat a svéd H&M és IKEA boltjaiból, amelyek az orosz hadsereg ukrajnai invázióját követően jelentették be, hogy kivonulnak az országból.

 

A svéd ruhalánc, a Hennes & Mauritz (H&M) és az IKEA bútoripari óriáscég a hadművelet megkezdése után leállította az oroszországi értékesítést. Most a teljes leállás előtt próbálják kiüríteni a raktáraikat, mivel a jövő szerintük „beláthatatlan“.

 

Az IKEA értékesítései csak online zajlanak, a H&M moszkvai Aviapark bevásárlóközpontjában lévő üzletét pedig továbbra is elárasztják a vásárlók. A rivális Zara, Oysho, Bershka, Pull & Bear és Uniqlo márkák közeli üzletei zárva tartanak, a New Yorker, a Finn Flare, a Marks & Spencer és a Mango pedig továbbra is nyitva tart.

 hirdetes_300x300  

 

Mindkét skandináv cég elbocsátja alkalmazottait az oroszországi boltok bezárása miatt. A H&M becslései szerint az elbocsátás 6000 embert érint. A lánc azon dolgozik, hogy a következő hónapokban folyamatos támogatást nyújthasson az alkalmazottaknak.

 

Az IKEA már júniusban bejelentette, hogy sok alkalmazottja elveszíti állását, és hathavi bért, valamint alapvető juttatásokat garantált nekik. A héten közölte, hogy Oroszországban és Fehéroroszországban 15 000 dolgozója van, de nem pontosította, hogy közülük hányat bocsátanak el.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!