Nyitókép: Li Bingyu/Xinhua via AP

 

Az amerikai kongresszus tagjainak tajvani látogatása sérti Kína szuverenitását és területi integritását – közölte ma a kínai védelmi minisztérium. A tárca ugyanakkor kemény intézkedésekkel fenyegetőzött Kína belügyeibe való beavatkozás esetén.

 

Az amerikai kongresszusi képviselők vasárnap érkeztek a Peking tartományának tekintett szigetre, hétfőn pedig Csaj Csing-ven tajvani elnökkel találkoztak. Kína válaszul kétnapos, korábban be nem jelentett hadgyakorlatot indított Tajvan környékén – jelentette az AFP.

 

A kínai védelmi minisztérium szerint az amerikai kongresszusi képviselők látogatása azt bizonyítja, hogy az Egyesült Államok gondot okoz, továbbá árt a békének és a stabilitásnak a Tajvani-szoros térségében.

 hirdetes_810x300  

 

„A kínai hadsereg folytatni fogja a gyakorlatokat, és harcra készen áll az ország szuverenitásának védelmében“

 

– tette hozzá a minisztérium.

 

Az Egyesült Államok kongresszusának öttagú küldöttsége Ed Markey szenátor vezetésével nem sokkal azután érkezett Tajvanra, hogy az Egyesült Államok képviselőházának vezetője, Nancy Pelosi megbeszélést folytatott a szigeten. Kína nagyszabású manőverekkel válaszolt látogatására, amelyek során ballisztikus rakétákat is tesztelt.

 

A Reuters értesülései szerint a kínai hadsereg bejelentette, hogy hétfőn újabb gyakorlatot tartott a sziget közelében, mind a levegőben, mind a tengeren.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.