Nyitókép: AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök csütörtökön egyértelmű támogatásáról biztosította Ukrajnát, és „egy újabb Csernobil“ veszélyére figyelmeztetett az oroszok által megszállt zaporozzsjai atomerőműben. A nyugat-ukrajnai Lvivben Ukrajna és az ENSZ vezetőjével a háború befejezésének lehetséges módjairól is beszélt.

 

„Aggodalmunkat fejeztük ki a zaporozzsjai atomerőmű körül zajló harcok miatt. Nem akarunk átélni egy újabb Csernobilt“

 

– mondta Erdogan, miután megbeszélést folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és António Guterres ENSZ-főtitkárral.

 

 hirdetes_300x300  

Erdogan alig két héttel azután utazott Lvivbe, hogy Szocsiban találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ahol a gazdasági együttműködés megerősítéséről tárgyaltak.

 

Csütörtökön azonban a török ​​vezető az AFP szerint kijelentette, hogy a NATO-tag Törökország továbbra is határozottan Ukrajna oldalán áll, és folytatja a diplomáciai erőfeszítéseket a harcok befejezésére.

 

„Továbbra is törekszünk arra, hogy megoldást találjunk, addig is ukrán barátaink oldalán állunk“

 

– közölte Erdogan az újságírók előtt. Saját elmondása szerint arról is beszélt Zelenszkijjal és Guterresszel, hogy az ukrán gabonaexportról szóló megállapodás által teremtett pozitív légkört a tartós béke keresésére is felhasználhatnák.

 

A török ​​elnök megállapodást írt alá Ukrajnával is, hogy segít helyreállítani a megsemmisült infrastruktúrát, beleértve az utakat és a hidakat – jelentette az AP ügynökség.

 

Az ukrajnai háború alatt Erdogan közvetítői pozíciót töltött be a konfliktus megszüntetése érdekében. Ankara jó kapcsolatokat ápol Moszkvával és Kijevvel is.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!