Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka
Ukrajna júliusban szinte semmilyen új felajánlást nem kapott az oroszok ellen vívott háború kapcsán a nyugati támogatóitól. A Kieli Világgazdasági Intézet közlése szerint a nyugati támogatások valósággal „kiapadtak” a múlt hónapban, ráadásul egyetlen nagy (Németország, Franciaország, Olaszország) uniós tagállam sem ígért újabb segélyeket és katonai ellátmányt Kijevnek.

 

A Kieli Intézet adatai szerint július 2. és augusztus 3. között Ukrajna mindössze 1,5 milliárd eurónyi támogatási ígéretet kapott. Ez elenyésző ahhoz képest, hogy január közepe óta összesen 84,2 millió már teljesített vagy beígért katona és humanitárius segély kínált fel a Nyugat Ukrajnának.

 

Mivel Oroszország a háború első heteiben szinte az összes ukrán hadianyaggyártó üzemet megsemmisítette, Kijev ebben a háborúban teljesen ki van szolgáltatva a nyugati fegyvereknek és muníciónak. De a függés nem csak katonai téren jelentős.

 

Ukrajna januártól augusztusig 12,7 milliárd eurónyi pénzügyi támogatást kapott folyó kiadásaira, és nemrég az USA ezt még megfejelte 4,5 milliárd dollárral – tekintettel arra, hogy Ukrajna néhány nappal ezelőtt lényegében fizetésképtelenné vált. Az EU eddig egymilliárd eurót folyósított, további nyolcmilliárd eurót ígért Ukrajnának – ennek az összegnek a sorsa azonban erősen bizonytalan.

 hirdetes_300x300  

 

Pénz és lőszer nélkül azonban a Kijev által célul kitűzött déli ellentámadásnak már matematika esélyei sincsenek. Katonailag is már erősen sántított Volodimir Zelenszkij ukrán elnök agresszív felhívása, a segélyek elapadása nélkül pedig egyenesen lehetetlen. Sőt, a gáz- és energiaválság Ukrajnát sem kerüli el a télen – sőt.

 

Kiejv Herszon megyében szorítaná vissza az oroszokat. Csakhogy jelenleg Herszonban kétszer-háromszor több orosz taktika zászlóalj egység van, mint Mariupolnál volt – és akkor még az ukrán haderő még erőt tudott mutatni.

 

A nyugati sajtóban nem nagyon hangsúlyozott szakértői becslések szerint az ukrán haderő jól képzett és jól felfegyverzett, ütőképes egységeinek 80 százaléka megsemmisült a donbaszi csatában. Naponta több tucattól többszáz főig terjednek az ukrán veszteségek. Európa kifogyott a szovjet időkből visszamaradt munícióból, a nyugati haditechnika pedig drága és korlátozott számban áll csak rendelkezésre. Jelenleg az ukrán tüzérség hétfajta löveggel viszonozza az oroszok támadásait. Képzeljük el, hogy a német lövegekhez értő személyzet elpusztul egy ellencsapásban, de az ukránok nem tudnak új kezelőszemélyzetet küldeni a löveghez, mert a többiek a brit, az amerikai vagy a szovjet lövegekhez értenek csak…

 

Az ukránok tehát közelítenek a patthelyzethez, feltéve, hogy addig az állami vagy a katonai struktúra nem omlik össze az orosz és gazdasági nyomás alatt.

 

Az Egyesült Államok egyelőre kitart az ukránok mellett, bár egyre gyakrabban hallani olyan amerikai nyilatkozatokat, amelyek kétségbe vonják a kijevi vezetés hitelét. Újabban pedig az USA nem akarja terrorállamnak nyilvánítani Oroszországot, ami nem kevés feszültség forrása az amerikai és az ukrán külügy között.

 

Persze, ez nem változtat azon a tényen, hogy az USA eddig 40 milliárd dollárt tolt bele az ukrajnai háborúba, Kanada 10 milliárdot, az EU pedig valamivel kevesebb, mint 30 milliárdot. Ezek az összegek az ígéreteket is tartalmazzák.

 

Érdemes még kiemelni, hogy Szlovákia Ukrajna hatodik legnagyobb támogatója, ha a küldött segélyek és ellátmány értékét a GDP-hez mérjük. Az élen Észtország, Lettország és Lengyelország szerepel.

 

 

Körkép.sk, intellinews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!