Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Johnson Lai

 

Még el sem csitultak az indulatok Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani útja kapcsán, Washington újabb provokatív lépésre szánta el magát, és hivatalos kereskedelmi tárgyalásokba kezd Tajpejjel. Ez annyiban változtatja meg a képet, hogy bár az USA még mindig elismeri az Egy Kína elvet, ez tettein egyre kevésbé látszódik meg.

 

A BBC csütörtökön közölte , hogy a tárgyalások első fordulója ősz elején lesz.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Tajvanon nincs amerikai külképviselet, ellenben van egy amerikai tajvani kereskedelmi központ – amelynek vezetője részt vett Palosi látogatásának megszervezésében is.

 

 hirdetes_300x300  

A kereskedelmi megállapodás nyilván tovább rontja Peking és Washington viszonyát. Ugyanakkor nincs új a nap alatt, Tajvan és az USA közötti kereskedelmi volumen már 2020-ban is meghaladta a 105 milliárd dollárt.

 

Miért fontos Washingtonnak Tajvan? Kína saját területének tekinti Tajvant, a tajvani ügyet pedig saját belpolitikai ügyének. Az USA szempontjából a szigetország jelentősége abban áll, hogy amíg Tajvanon USA-barát kormányok vannak, addig feltartóztatják a kínai gazdasági és katonai terjeszkedést. Az USA igyekszik megakadályozni, hogy kínai befolyás alá kerüljenek a világ legfontosabb kereskedelmi-tengeri útvonalai.

 

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!