Nyitókép forrása: twitter

 

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) az ukrán titkosszolgálatokat vádolta meg Darja Dugina meggyilkolásával, írja a Reuters. Darja az ismert orosz nacionalista filozófus, a „Putyin agyaként” gúnyolt Alekszandr Dugin lánya volt, akivel a hétvégén autóbomba végzett. A fiatal nő apja autóját vezette, így a támadás vélhetően Alekszandr Dugin ellen irányult. Maga Dugin „az ukrán náci rezsim terrorista támadásának” nevezte a merényletet.

 

Az ukránok továbbra is tagadják, hogy közük lenne az incidenshez.

 

Alekszandr Dugin az orosz birodalmi határok helyreállításának egyik híve, lánya pedig rendszeresen szerepelt az orosz állami tévében, ahol pozitívan nyilatkozott Moszkvai ukrajnai ambícióiról.

 

 hirdetes_300x300  

„Szívünk nem egyszerűen bosszúra vagy megtorlásra szomjazik. Csak a győzelmünkre van szükségünk Ukrajna ellen. A lányom feláldozta fiatal életét a győzelem oltárán. Szóval kérlek titeket, vívjátok ki a győzelmet”

 

írta Dugin a közösségi hálón.

 

Az FSZB szerint a merényletet egy 1979-es születésű ukrán nő követte el, aki időközben Észtországba menekült. Az oroszok a nőt az ukrán szolgálatokhoz kapcsolják, és állításuk szerint tagja az Azov zászlóaljnak is. Az FSZB közlése szerint a nő és tizenéves lánya júliusban érkeztek Oroszországba, lakást béreltek abban a negyedben, ahol Dugina is lakott, és egy hónapot töltöttek a támadás előkészítésével.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök hősként beszélt Darja Dugináról. A Kreml által támogatott RT (Russia Today) médiaszervezet főszerkesztője, Margarita Simonyan pedig azt javasolta, hogy az orosz ügynökök kutassák fel a nőt Észtországban.

 

„Észtország persze nem adja ki őket. (…) De azt hiszem, vannak szakembereink, akik szívesen megcsodálnák Tallin tornyait”

 

fogalmazott.

 

A mostani bejelentés egyértelműen az eszkaláció felé hat, nem kizárt, hogy Moszkvának a mozgósítás lehet a célja, hogy további erősítést küldhessen Ukrajnába. Ugyanakkor az ukránoknak is érdekében állhatott a merénylet, hogy fenntartsák a hadsereg morálját, újabb győzelmet érjenek el az információs háborúban, és az orosz válaszra hivatkozva megpróbálják belerángatni a NATO-t a konfliktusba.

 

Meghalt Putyin közeli emberének lánya egy moszkvai bombatámadásban (Videó)

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!