Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

Ma fél éve, hogy kitört az orosz-ukrán háború, egyúttal Ukrajna ma ünnepli a függetlenségét is, vagyis a szovjet uralom alóli felszabadulást. Ennek alkalmából a mainstream sajtó egy emberként hirdeti, hogy Oroszország elvesztette a háborút. Persze, pár sorral lejjebb már arról olvasni, hogy az oroszok komoly erőket halmoznak fel a déli fronton. Volodimir Zelenskzij ukrán elnök arról beszélt, hogy Ukrajna „újjászületett” az orosz invázió nyomása alatt.

 

  • Ma hat hónapja, hogy kitört a háború.
  • Ukrajna területének nagyjából 20 százalékát megszállták az oroszok;
  • a tengeri kijáratok közül már csak Odessza és környéke maradt meg;
  • a kelet-ukrajnai Luhanszk megye egésze orosz kézen van,
  • Donyeck megyéért most folynak a harcok, az oroszok nagyon lassan haladnak, de egyúttal az állandó és mindent letaroló ágyúzással lassan felőrlik az ukrán hadsereget is;
  • az oroszok a Dnyepertől keletre megvetették a lábukat, és elfoglalták a folyó jobb partját is, innen próbálják őket kiszorítani az ukránok célzott csapásokkal, amelyek megzavarják az orosz utánpótlási vonalat; ha a Dnyeper jobb partját elvesztik az ukránok és az oroszok beássák magukat, Odessza helyzete tarthatatlanná válhat.
  • Az augusztusa bezengett ukrán ellentámadásból egyelőre még semmi sem látszik.
  • A háború kitörése óta júliusban érkezett a legkevesebb fegyver a Nyugattól Ukrajnába.
  • Ukrajna augusztusban lényegében államcsődbe került, miután legtöbb hitelezőjével kénytelen volt megállapodni a törlesztőrészletek két évre történtő felfüggesztéséről.
  • Oroszország is államcsődben van, de más okból: képes és hajlandó lenne fizetni, de a nyugati szankciók miatt nem engedik neki, hogy törlesszen.
  • A nyugati szankciók fájdalmasan érintik Oroszországot, de az alapvető szükségletekből, mint élelmiszer és fűtőanyag, egyelőre nincs hiány.
  • A nyugati szankciók rendkívüli mértékben sújtják Európát, amely kvázi elvágta magát az orosz energiahordozóktól; közeleg a tél és az európai gázellátás veszélyben van, kétszámjegyű inflációt gerjeszt az élelmiszerek drágulása és az energiahiány; az euró a dollárhoz képest az elmúlt fél évben jelentősen gyengült, az európai gazdasági kilátások szintén, az európai ipar, különösen az energiát különösen igénylő ágazatok részben vagy egészben leálltak.
  • Ukrajna szerint nincs miről tárgyalni, mindent, még a Krímet is visszaköveteli.
  • A NATO szerint további fegyverekkel kell ellátni Ukrajnát, mielőtt tárgyalásokra kerülne sor.

 

Forrás: ISW

 

 

Még mindig nem opció a béke a nyugati narratívában

 

 hirdetes_300x300  

Nyugatról egyre több bődületes propaganda szlogen hangzik el az ukrán évforduló környékén. A brit miniszterelnöki szél fő várományosa kijelenti, hogy atomháború esetén kész kilőni a brit nukleáris rakétákat. Jens Stoltenberg szerint pedig a háború tárgyalásos rendezéséhez még több fegyvert kell adni Ukrajnának.

 

Ez utóbbinál érdemes megállni kicsit, ugyanis a fő probléma éppen az, hogy az amerikai stratégia nem Ukrajna győzelme, hanem Oroszország minél nagyobb mértékű meggyengítése. Így a nyugati narratívában egyértelmű céllá vált a háború fenntartása, függetlenül attól, hogy az milyen következményekkel jár Ukrajnára vagy Európára nézve.

 

Az USA szerint gigantikus orosz offenzívára kell számítani amiatt, hogy Alekszandr Dugin orosz nacionalista filozófus lányát bombamernényletben meggyilkolták, és az orosz FSZB az ukrán titkosszolgálatokat tette felelőssé. Szakértők szerint ez lehetőséget teremtene Moszkva számára, hogy mozgósítást rendeljen el, vagy legalábbis több katonát mozgósítson az eddigieknél.

 

A britek szerint Oroszország stratégiai vereséget szenvedett

 

A brit hírszerzés szerint a donbaszi offenzíva minimális előrehaladást mutat, iperatív szempontból Oroszország lőszer, jármű és élőerőhiánytól szenved, a morál pedig a hadsereg számos részében gyenge. Moszkva diplomáciai ereje csökken, hosszú távú gazdasági kilátásai borúsak. A háború hat hónapja az oroszok számára csak költségeket és stratégiai károkat hozott.

 

Az érem másik oldala, hogy a keleti fronton az oroszok Ukrajna nyolc éven épített, fokozottan megerősített vonalait ostromolják, és ha lassan is, de azért néhány kilométert haladnak előre, miközben az ukrán hadsereg legjobban képzett katonáit már elvesztette.

 

Szerdán Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter arról beszét, hogy Oroszország ukrajnai hadjáratának lelassulása szándékos volt, mert így akarják „csökkenteni a polgári áldozatok számát”.

 

Zelenszkij a Krímig menne

 

Az ukránok több, sajtóban könnyen eladható eredményt is fel tudtak mutatni az elmúlt hetekben, ezek közül egy sem volt olyan, ami megfordítaná a háború menetét. Az ukrán ellentámadásnak továbbra sincs realitása.

 

Volodimir Zelenszkij az ukrán függetlenség napján arról beszélt, hogy az ukrán katonák nem fognak megállni Herszonnál, hanem a Krímbe is bevonulnának.

 

Ismét érdemes leszögezni, hogy az ukránok alapvető érdeke a helyzet eszkalációja, hogy a háborúba való belépésre kényszerítse a NATO tagállamait.

 

Zaporizzsjánál van esély a helyzet normalizálására

 

A zaporizzsjai atomerőműnél továbbra is zajlanak a harcok, az ukránok nem az erőművet, hanem az erőmű transzformátorállomásait támadja – ezzel akadályozva meg, hogy az oroszok leválasszák az erőművet az ukrán hálózatról és rákössék a Krím hálózatára.

 

Jó hír, hogy az ENSZ nukleáris felügyelő szervének képviselői napokon belül ellátogatnak az erőműbe – feltéve, hogy sikerrel zárulnak a még zajló tárgyalások. Moszkva egyébként még június elejé jóváhagyta az ENSZ-delegáció érkezését, Kijev azonban hátráltatta azt, mert szerintük ezzel ligitimizálták volna az erőmű orosz megszállását.

 

Ugyanakkor az ukránok most azzal vádolják az oroszokat, hogy nehézfegyvereket halmoznak fel az erőmű területén. A legutóbbi adatok szerint mintegy 16 orosz páncélos az első, másik hét a második reaktorblokknál kapott helyet, a magasfeszültségű vezetékeknél pedig további 12 áll.

 

Az ukránok szerint (és valószínűleg ez tényleg így van) az oroszok a Dnyeper bal partján lévő erőmű területéről ágyúzzák a folyó túloldalán lévő Nyikopol városát.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!