Nyitókép: AP Photo/Petr David Josek

 

Olaf Scholz német kancellár hétfőn a prágai Károly Egyetemen tartott beszédében az ukrajnai orosz katonai invázió kapcsán az Európa előtt álló kihívásokról beszélt.

 

„Újra feltesszük magunknak a kérdést, hol lesz a választóvonal a szabad Európa és a neoimperialista autokrácia között a jövőben?”

 

– kérdezte Scholz.

 

„Arról a történelmi mérföldkőről beszélek, amely februárban történt az ukrajnai orosz invázió után… Ez az Ukrajna elleni brutális támadás egyben az európai biztonsági rend elleni támadás is… Ma már rajtunk múlik, hogy továbbfejlesztjük a béke ígéretét”

 

– folytatta a német kancellár.

 

Scholz az ukrajnai orosz invázió fényében a „régi konfliktusok megoldására és új megoldások keresésére“ szólította fel az EU tagállamait. A kancellár szerint a szövetségeseknek „hosszú távú és megbízható munkamegosztást“ kellene összehangolniuk Ukrajna megsegítése kapcsán. Egyúttal ígéretet tette arra, hogy Berlin addig támogatja Kijevet, amíg szükséges.

 

Scholz beszédében azt is bejelentette, hogy konferenciát kíván tartani Ukrajna újjáépítéséről. A háború sújtotta ország helyreállítását „széles körű elkötelezettségnek” minősítette, amelynek teljesítésén egész nemzedékek fognak dolgozni.

 

„Erre fogunk összpontosítani azon a szakértői konferencián, amelyre én és az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen meghívtuk Ukrajnát és partnereit a világ minden tájáról október 25-én, Berlinbe”

 

– jelentette be Scholz.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!