Nyitókép forrása: MTI/EPA/AP pool

 

Az Európai Bizottság ársapkát javasol az orosz gázra, valamint intézkedések meghozatalát, köztük a villamosenergia-felhasználás kötelező uniós csökkentésére csúcsidőben, illetve a nem gázzal üzemelő áramtermelők bevételeinek felső határának bevezetését – közölte Ursula von der Leyen, a testület elnöke Brüsszelben szerdán.

 

Ursula von der Leyen kifejtette, az orosz gázra vonatkozó árplafon bevezetésével az EU csökkenteni fogja Oroszország bevételeit, melyet – mint mondta – Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai háború finanszírozására használ.

 

Közölte, az Európai Bizottság javaslatot fog tenni a villamos energia megtakarítására az áramfogyasztás csökkentése által csúcsidőben. A brüsszeli testület javaslatot fog tenni az alacsony költségű villamosenergiát termelő vállalatok bevételeinek felső határára. Mint kifejtette, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiatermelők váratlan bevételekhez jutnak, amelyek nem tükrözik termelési költségeiket. Szavai szerint itt az ideje, hogy a fogyasztók részesüljenek annak előnyeiből, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energia-előállítók, például a megújuló energiaforrásokat alkalmazó áramtermelők költségei alacsonyak.

 

 hirdetes_300x300  

Hozzátette, ugyanez vonatkozik a fosszilis tüzelőanyagot használó cégek váratlan nyereségére is. Mivel az olaj- és gázipari vállalatok is hatalmas nyereséget értek el, az Európai Bizottság szolidaritási hozzájárulást fog javasolni az érintett vállalatok számára. A bevételeket a tagállamoknak a kiszolgáltatott háztartások, és tiszta energiaforrások alkalmazásának támogatására kell fordítaniuk – mondta.

 

Végezetül közölte, noha támogatni kell az energiaszolgáltató társaságokat, hogy megbirkózzanak a piaci ingadozásokkal, az értinett vállalatok jelenleg váratlanul nagy összegek biztosítását kérik a túléléshez, ami veszélyezteti az EU kereskedelmi tevékenységét és a piacok stabilitását. Az EU ezért segíteni fogja a tagállamokat, hogy képesek legyenek likviditási támogatást nyújtani az érintett energiavállalatoknak – tette hozzá Ursula von der Leyen.

 

Intézkedéscsomag

 

„Az árak azonban továbbra is rohamosan nőnek, és a gázpiacok manipulációja tovagyűrűző hatással van a villamosenergia-piacra” – mondta Von der Leyen. Ennek kezelése érdekében bejelentette, hogy ötpontos intézkedéscsomagot terjesztenek elő. Ennek a következők az elemei:

 

  1. Kötelező cél a csúcsidőben történő villamosenergia-felhasználás csökkentése, egy olyan stratégia keretében, amely a villamosenergia árát meghatározó fogyasztási csúcsokat ellaposítja.
  2. Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások váratlan bevételeket termelnek, amelyek nem tükrözik termelési költségeiket. Ezért ezeknek a vállalatoknak a bevételeit felső határral korlátozzák, az így befolyó összegeket pedig a nehéz helyzetben levő háztartások és vállalkozások támogatására fordítják.
  3. Az előbbi vonatkozik a fosszilis energiát felhasználót energiacégek váratlan nyereségére is, esetükben szolidaritási hozzájárulás kivetését tervezik. Ezt a bevételt a tagállamoknak ugyancsak a nehéz helyzetben levő háztartások támogatásába, és tiszta, saját előállítású energiaforrásokba kell fektetniük.
  4. Intézkedéseket fogadnak el az energiaszolgáltató társaságok támogatására is, hogy megbirkózzanak a piaci ingadozással. Ez azt jelenti, hogy a tagállamokat segíteni fogják abban, hogy likviditási támogatást nyújtsanak ezeknek a cégeknek.
  5. Végül az orosz gáz további korlátozását is javasolják annak érdekében, hogy csökkentsék Oroszország bevételeit.

 

MTI, mandiner.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!