Külügyek

Orbán: A háború és a szankciók miatt lehet, hogy nem lesz elég energia Európában

"Nálunk nem lesz energiahiány, és ez nem jóslat, hanem ténybejelentés. Magyarországon lesz gáz és lesz elég villany is".

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

A háború és a szankciók miatt attól kell tartani, hogy nem lesz elég energia Európában – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten.

 

A Bosch Budapest Innovációs Kampusz átadásán tartott beszédében a kormányfő kiemelte: jelenleg 11 ezer szankció van érvényben Oroszországgal szemben, de a háború zajlik, az oroszok meggyengítésére tett kísérletek nem jártak sikerrel. Ezzel szemben Európát térdre kényszerítheti a szankciók okozta brutális infláció és energiahiány – mutatott rá.

 

A baj csak egyre nő…

 

Úgy fogalmazott, nem tudja, meddig csinálják ezt a szankciós politikát Brüsszelben, de a baj csak egyre nő. Közölte:

 

 „Nálunk nem lesz energiahiány, és ez nem jóslat, hanem ténybejelentés. Magyarországon lesz gáz és lesz elég villany is, vagyis energiahiány miatt nem kell leállítani és bezárni egyetlen gyárat sem. Lesz elég energia mindenkinek, és aki itt befektetni, termelni akar, az ide jöhet és befektethet.”

 

Úgy vélte, „ha nem változtatunk a szankciós politikán, akkor Európa helyzete nem lesz könnyű”, de a nemzetközi nehézségek ellenére a jövőben is érdemes lesz Magyarországon befektetni, mert „Magyarországon olyan nemzeti és helyi hatóságok működnek, olyan egyetemeink vannak, amelyek a jövő megoldásaiban és a legjobb megoldásokban érdekeltek”.

 

Európa nehezíti meg ennyire a saját életét

 

Orbán Viktor kifejtette: a helyzet úgy áll, hogy Európa kifogyott az energiából, ami van, azt máshonnan kell idehozni, és az energia, amely ideérkezik, drága.

 

Ennek ellenére harcot kell vívni a fundamentalista zöldekkel és a geopolitikai játszmákba bonyolódó bürokratákkal”, meg kell őket győzni, hogy különböző energiaforrásokat ne zárjanak ki a lehetségesek közül – magyarázta.

 

Úgy vélte, „politikai okokból sorban mondunk le különböző energiaforrások használatáról, és ezzel drágítjuk saját magunk életét, és nehezítjük a helyzetet a saját iparunk számára a globális versenyben”. Kevés kontinens van olyan nehéz helyzetben, mint Európa, de csak ez a kontinens nehezíti meg ennyire a saját életét – mondta.

 

A miniszterelnök gratulált a Boschnál dolgozó magyar mérnököknek, fejlesztőknek és kutatóknak, Magyarország nevében megköszönte a munkájukat, hiszen nyilvánvaló, hogy „az önök tehetsége és felkészültsége és teljesítménye volt az elsőszámú oka annak, hogy a Bosch idehozta és itt építette fel ezt a központot”. Megjegyezte: a magyar mérnökök teljesítménye iskoláinkat, tanárainkat is dicséri, úgy tűnik, a magyar iskolák állják a sarat.

 

Közölte: a kísérletezés az innováció igazi titka és a politikában is létezik innováció, nálunk is kellenek új ötletek az új problémák megoldásához. „Aki leáll, eltompul, kényelmes lesz, annak befellegzett” – tette hozzá.

 

Arról is beszélt, hogy Magyarország kormánya minden olyan technológiát szívesen lát, amely hazánk javát szolgálja. A Bosch jelenléte Magyarországon egyértelműen a javunkra válik, ez Európa egyik legrégebbi és egyben legsikeresebb vállalata – mondta.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket