Nyitókép: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök francia kollégájával, Emmanuel Macronnal folytatott vasárnapi telefonbeszélgetésében rámutatott a zaporizzsjai atomerőmű elleni ukrán támadások lehetséges „katasztrofális következményeire“.

 

A francia elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során Putyin „felhívta a figyelmet a zaporizzsjai nukleáris létesítmények, köztük egy radioaktív hulladékraktár elleni rendszeres ukrán támadásokra, amelyek katasztrofális következményekkel járhatnak“ – áll a Kreml közleményében.

 

Az orosz hadsereg március elején foglalta el a zaporizzsjai atomerőművet, amely a maga nemében a legnagyobb Európában. Ennek ellenére az erőművet továbbra is ukrán alkalmazottak üzemeltetik. Kijev és Moszkva azonban egymást vádolja az erőmű komplexumának ágyúzásával, ami nukleáris katasztrófától való félelmet kelt.

 hirdetes_300x300  

 

A Kreml vezetője elmondta, hogy a zaporizzsjai erőmű orosz szakemberei lépéseket tettek az atomerőmű biztonsága érdekében. Hozzátette: Moszkva kész folytatni az együttműködést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) annak érdekében, hogy megállapodjanak a létesítmény problémáinak „nem átpolitizált“ megoldásairól.

 

A zaporizzsjai atomerőművet üzemeltető ukrán Enerhoatom vasárnap bejelentette, hogy az atomerőmű utolsó, hatodik reaktorát leállították, miután az erőművet visszakapcsolták az elektromos hálózatra.

 

A Macronnal folytatott telefonbeszélgetésben Putyin azzal is megvádolta az ukrán erőket, hogy Nyugattól szállított fegyvereket használnak a kelet-ukrajnai Donbasz polgári infrastruktúrája elleni támadásokhoz.

 

Az ukrán hadsereg a közelmúltban nagy ellentámadást indított az oroszok által megszállt területek felszabadítására Kelet-Ukrajnában. Az oroszbarát szakadárok a hétvégén azt mondták, hogy „súlyos csatákat“ vívnak az ukrán erőkkel Donyeck térségében.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.