Nyitókép: Ben Stansall/Pool Photo via AP

 

III. Károly brit király ma először szólalt fel a parlamentben trónra lépése óta. Megköszönte mindkét ház képviselőinek a részvétnyilvánításokat, és elmondta, hogy édesanyja, II. Erzsébet királynő példáját követve szeretné szolgálni az országot. A királyt felesége, Camilla is elkísérte. Ezután mindketten Edinburghba repültek, ahol a gyászmenettel a helyi katedrálishoz kísérik az elhunyt királnyő koporsóját.

 

II. Erzsébet királynő csütörtökön 96 éves korában hunyt el, és legidősebb fiát, Károlyt, aki III. Károly néven fog uralkodni, szombaton hivatalosan is királlyá kiáltották ki.

 

„Ahogy ma Önök előtt állok, nem tudom nem érezni a történelem súlyát, amely körülvesz bennünket, és egy élő parlamenti hagyományra emlékeztet” – mondta a király. „A parlament demokráciánk élő és lélegző eszköze“ – tette hozzá.

 

 hirdetes_300x300  

III. Károly nagyra értékelte a parlament felső- és alsóházi elnökének – Lindsay Hoyle és John McFall – részvétnyilvánítását, amelyet az új uralkodóval való találkozó elején olvastak fel. „A szomorúságunk valóban mély, de tudjuk, hogy a te szomorúságod még nagyobb“ – mondta Hoyle a királynak a törvényhozók nevében.

 

A Westminster Hallban, ahol szerdától helyezik el a koporsót a királynő maradványaival, a király a Nagy-Britanniát 70 évig irányító édesanyja áldozatkészségét is méltatta.

 

 „Őfelsége, a Királynő nagyon fiatalon megígérte, hogy szolgálni fogja hazáját és népét, és betartja az alkotmányos kormányzás értékes alapelveit, amelyek az ország szívében rejlenek. Ezt az ígéretét olyan odaadással betartotta, hogy ezt semmi mással nem lehet összehasonlítani. Ezzel meghatározta az önzetlen szolgálat mintáját … amit elhatároztam, hogy én is hűségesen követni fogok“

 

– zárta beszédét a király.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!