Nyitókép: AP Photo/File

 

Az orosz erők által megszállt négy ukrajnai régióban pénteken közép-európai idő szerint reggel 7.00 órakor megkezdődött a népszavazás az Oroszországhoz való csatlakozásról – írja az AFP. A népszavazás öt napon keresztül tart, egészen szeptember 27-ig, keddig. A szavazás Kelet-Ukrajna önjelölt köztársaságaiban – Donyeckben és Luhanszkban, délen Herszon, délkeleten pedig a Zaporizzsja régió megszállt részein zajlik.

 

Megfigyelők szerint nem valószínű, hogy egy elhamarkodott szavazás a harci műveletek helyszínein sikeres és igazságos lehet. Sőt, a háború kezdete óta bekövetkezett belső áttelepítések miatt a választói adatbázisok elavultak.

 

Ukrajna és nyugati szövetségesei elítélték a népszavazást, „illegitimnek” és „csalásnak” nevezve azt. Az Európai Unió nem ismeri el a népszavazás eredményét, és egyúttal jelezte, hogy új szankciócsomagot készít Oroszország ellen.

 hirdetes_810x300  

 

Donyeck térségében a népszavazási kérdést kizárólag oroszul teszik fel – írja a CNN, mert az ottani oroszbarát tisztviselők az oroszt tartják „államnyelvnek“. A kérdés az adott területtől függően változik. Például a donyecki régióban így hangzik a kérdés: „Támogatja-e a Donyecki Népköztársaságnak az Orosz Föderációhoz való csatlakozását az Orosz Föderáció alanyai jogai alapján?” A kérdés a Luhanszki Népköztársaságban is ugyanígy hangzik.

 

Herszon megszállt részein a kérdés a következőképpen hangzik: „Támogatja-e Herszon régió elválasztását Ukrajna államtól, egy független állam létrehozását Herszon régióból és annak az Orosz Föderációhoz csatolását?” Zaporizzsja régióban ugyanezt a kérdést teszik fel orosz és ukrán nyelven egyaránt.

 

Az orosz Központi Választási Bizottság bejelentette, hogy mind a négy régióban nyomon fogja követni a népszavazást. Az orosz média tájékoztatása szerint a szavazóhelyiségekben csak szeptember 27-én lehet szavazni. Addig biztonsági okokból a szavazást a kisebb közösségek szintjén, valamint közvetlenül a lakóhelyeken kell lebonyolítani, ahová a tisztségviselők mennek ki urnákkal.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!