Nyitókép: mti

 

Hétfőn Pozsonyba látogatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar honvédelmi miniszter, ahol szlovák kollégájával, Jaroslav Naď védelmi miniszterrel találkozott. Szalay-Bobrovniczky kifejtette, hogy fontos találkozó zajlott le, ahol a kölcsönös kapcsolatokról is beszéltek. Egyúttal megköszönte Naď munkáját a V4-en belül, ahol szerinte a szlovák tárcavezető nagyon aktív.

 

A Szlovák Köztársaság és Magyarország védelmi együttműködése kitűnő, több téren is példaértékű – konstatálta a találkozó után Jaroslav Naď azzal, hogy magyar kollégájával egyetértettek abban, hogy keresni fogják az együttműködés további formáit, ahol vagy kétoldalú, vagy V4-es szintű projekteket indíthatnak.

 

„Várom a következő közös tárgyalásunkat arról a lehetőségről, miszerint Magyarország is csatlakozna Lengyelországhoz és Csehországhoz a Szlovák Köztársaság légterének védelmében”

 

mondta Naď.

 hirdetes_300x300  

 

A szlovák védelmi tárca vezetője megemlítette az eddigi jó együttműködés példájaként a közös szlovákiai és magyarországi hadgyakorlatokat és oktatásokat.

 

„A védelem terén nagyon jó az együttműködés országaink között”

 

mondta Naď.

 

Pozsony, 2022. szeptember 26.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b) és Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter tárgyal Pozsonyban, a védelmi minisztériumban 2022. szeptember 26-án.
MTI/Filep István

 

Szalay-Bobrovniczky is kiemelte, hogy fontos találkozó zajlott le, ahol a kölcsönös kapcsolatok kerültek előtérbe.

 

A két miniszter tárgyalt a fegyveres erők modernizációja területén való együttműködésről is. Szalay-Bobrovniczky reményét fejezte ki, hogy találnak közös megoldást arra, hogy a szlovák és magyar védelmi ipart is be tudják csatlakoztatni a közös törekvések közé.

 

„Átvettük az ukrajnai helyzetet is, és örülök, hogy világos egyetértés van benne. Tudjuk, hogy ki az agresszor és mielőbb biztosítani akarjuk a békét”

 

mondta Naď, majd rámutatott, hogy a két ország eltérően kezeli az ukrajnai helyzethez való hozzáállását.

 

Szalay-Bobrovniczky kiemelte, hogy még ha eltér is a véleményük, mindannyian azt akarják, hogy Ukrajnában mielőbb béke legyen.

 

A találkozón még átvették a nyugat-balkáni biztonsági helyzetet is. Naď elmondta, hogy Magyarország ebben az irányban nagyon aktív. Rámutatott arra is, hogy a magyarok ugyanilyen aktívak Bosznia és Hercegovinában. Megvitatták még a NATO többnemzetiségű egységét, amelyet Szlovákiában és Magyarországon is létrehoznának.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.