Nyitókép: SITA/AP

 

Oroszország szombaton leállította az Olaszországba irányuló gázszállítást. Moszkva ezzel próbálja tovább fokozni az európai energiaválságot. A hírről a TASR tájékoztatott a DPA és a Bloomberg ügynökségek jelentései alapján.

 

Az olasz Eni energiavállalat közölte, hogy az orosz gázkonszern leállította a gázellátást Olaszországba. A Gazprom szombaton tájékoztatta az Enit, hogy nem tud tovább gázt szállítani Ausztrián keresztül.

 

Normál helyzetben az orosz gázt az olasz-osztrák határon lévő Tarvisióba szállítják, ahonnan tovább osztják.

 hirdetes_300x300  

 

„A Gazprom arról tájékoztatott, hogy nem tudja megerősíteni a mára igényelt gázmennyiséget, amikor kijelentette, hogy Ausztrián keresztül már nem lehet gázt szállítani. Ezért a mai orosz gázszállítás a tarvisiói belépési ponton nulla lesz“

 

– tájékoztatott az Eni.

Az Eni szóvivője szerint Ausztria valószínűleg továbbra is a Gazpromtól kap gázt. Hozzátette: a vállalat azt próbálja kideríteni, hogy újraindulhat-e a szállítás.

 

Az Ukrajna elleni orosz támadás előtt Olaszország gázfogyasztásának mintegy 40%-át Oroszországból származó importból fedezte. Róma ezután alternatív gázellátást biztosított Észak-Afrikából. Ezek részben már kompenzálták az orosz szállítások elmaradását, amelyek az elmúlt hónapokban csökkentek, és az elmúlt napokban jelentősen visszaestek.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!