Külügyek

Veszélyben Ukrajna téli energiaellátása, valószínűleg Európának kell majd ellátnia árammal

Ez pedig csak két uniós országon keresztül lehetséges...

Nyitókép forrása: Pixabay.com

 

Ukrajnát jelentős kockázatok fenyegetik az energiaellátását illetően, és ha most még mindig áramot exportál Európába, hogy abból bevételeket realizáljon, a tél közeledtével jó esély van rá, hogy ellátási gondjai miatt az EU piacáról lesz kénytelen áramot importálni – derül ki a Reuters cikkéből. Az már kevéséb hangsúlyosan került kifejtésre, hogy Ukrajna jelenleg lényegében fizetésképtelen, és a nyugati pénzinjekciók tartják életben – így ha menni fog az áram Ukrajnába, akkor fizetni vélhetően nem tud majd érte.

 

Az Európai Közösség Titkárságának igazgatója, Artur Lorkowski pénteken egy interjúban arról beszélt, hogy Ukrajna jelenlegi energiatermelése elegendőnek tűnik saját szükségletei fedezésére. Főleg azért, mert a háború miatt az ipari tevékenységének 30 százaléka (!) megszűnt létezni, ezért csökkent a fogyasztás.

 

“Arra számítok azonban, hogy a helyzet drámaian meg fog változni, mert a fűtési szezon kezdetekor a fogyasztás növekedni fog”

 

jelentette ki Lorkowski.

 

Az ukrajnai áramtermelés helyzete messze nem egyértelmű. A zaporizzsjai atomerőművet már leválasztották az ukrán hálózatról, az oroszok több hőerőművet elfoglaltak vagy megbénítottak, számos más hőerőmű pedig a frontvonal közelében helyezkedik el.

 

Így bár Ukrajna jelenleg még exportál áramot az EU-ba és Moldovába, ami lehetővé teszi számára, hogy bevételekre tegyen szert, a helyzet hamarosan könnyen megfordulhat, és az EU-tól kell majd áramot vásárolnia.

 

Ami a gázt illeti, Ukrajna e tekintetben sem áll jól. A télre szükséges 19 milliárd köbméter földgáz helyett csak 14 milliárddal rendelkezik, ám betárolt 2,2 millió tonna szénből is.

 

“Ami a gázt illeti, úgy gondoljuk, hogy a helyzet stabil”

 

mondta Lorkowski, hozzátéve, hogy a gáztermelés 90 százaléka az ukrán kormány ellenőrzése alatt lévő területeken van.

 

A korábbi hírekre alapozva mi kevésbé látjuk optimistán az ukrán helyzetet. Az ukrán gázmezők ugyan havi 1 milliárd köbmétert tudnak (papíron) kitermelni, de a célbajuttatás problémát jelenthet. Egyrészt az oroszok már támadják a kritikus infrastruktúrát is, másrészt a nyugati tárolókból keletre eljuttatni a gázmennyiséget megfelelő nyomás nélkül nem lehet. Harmadszor pedig, a zaporizzsjai atomerőmű leválasztásával a Reuters szerint is 2 milliárd köbméter plusz földgázra van szüksége Ukrajnának, ami azt jelenti, hogy a téli hónapokra nem 19, hanem 21 milliárd köbméterre lesz szükség. A teljes képhez hozzátartozik, hogy Ukrajna Európától jelenleg két országon keresztül juthat hozzá áramhoz: Szlovákián és Magyarországon keresztül…

 

Lokowski szerint jelenleg közel 1,4 millió ukrán állampolgár nem jut hozzá sem áram- sem gázszolgáltatáshoz – elsősorban a keleti és déli front közelében.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Bendegúz Ábrahám
2022. okt. 02. 12:36

A múltkor még azt nyilatkozta a zöldtrikós zongorista, hogy ha Európának gondja lesz a villamos energiával, akkor ukrajna szívesen kisegít. Nahát Vologyimír ismételten igencsak csalódtam benned, hogy nem tudod állni a szavad...

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket