Nyitókép forrása: SITA/Swedish Coast Guard via AP

 

Már nem szivárgok gáz az Északi Áramlat 2 gázvezetékből – jelentette be Ulrich Lissek, a működtető vállalat szóvivője, aki szerint kiegyenlítődött a nyomás vezetékben lévő gáz és víz között.

 

„A víznyomás többé-kevésbé elzárta a vezetéket, a belső gáznyomás így nem juthat ki”

 

magyarázta Lissek. Hozzátette, hogy „minden jel szerint még mindig van gáz a vezetékben” – írja a TASR hírügynökség.

 

A Balti-tenger alatt húzódó Északi Áramlat 1 és 2 vezetékpárjai Oroszországból Németországba szállítottak (volna) gázt. Az Északi Áramlat 2-t sosem indították el amerikai nyomásra, az Északi Áramlat 1 pedig nyár elejétől 40, majd 20 százalékon működött csak, augusztus végén pedig karbantartási problémákra hivatkozva teljesen leállították. A két vezetékben keletkezett kár vélhetően hónapokra lehetetlenné teszi a gázfolyósó használatát, így felértékelődött a Lengyelországon keresztül haladó Jamal gázvezeték (jelenleg nem üzemel) és az Ukrajnán keresztül haladó Testvériség (jelenleg szintúgy nem üzemel, a közelmúltig 66 százalékos kapacitáson működött) gázkorridor.

 

A Nyugat és Oroszország egymást vádolja a vezetékek felrobbantásáért. Vélhetően vizsgálat lesz, de hogy fény derüljön a teljes igazságra, arra kevés esély mutatkozik…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!