Nyitókép forrása: Pixabay.com

 

A nem egész 9 millió lakosú Ausztriában több mint félmillióan írták alá azt a petíciót, amit a készpénzfizetéshez való jog alkotmányos rögzítéséért indítottak. A kezdeményezés a digitális valuták és a digitális fizetés trendje elleni fellépésnek is tekinthető – az előbbieket az olyan intézmények támogatják teljes mellszélességgel, mint a Világgazdasági Fórum (WEF) vagy a Világbank.

 

Az aláírásgyűjtés hétfőn zárult le, másik hat országos szintű népszavazási petícióval együtt, és a hét közül a készpénzfizetés alkotmányos rögzítése kapta a legtöbb, 530 938 szignót jelentő támogatást.

 

Az osztrák jogszabályok szerint csak a legalább 100 ezer érvényes aláírást elérő petíciók témája nyitható meg a parlamentben vitaként. Látva a jelentős támogatást a kezdeményezés mögött, valószínűleg nagy politikai nyomás alakul ki a készpénz státuszának megőrzése és a készpénzes fizetés biztonságosabbá tétele felé.

 

 hirdetes_300x300  

Ausztriában, Németországban és Svájcban a fejlett pénzügyi szolgáltatások ellenére továbbra is a készpénzforgalom dominál a társadalomban, szemben például a görögökkel, britekkel, skandinávokkal vagy a Benelux államokkal. Európában a tranzakciók átlag 30 százaléka készpénzes, Ausztriában ezzel szemben 50 százalék körüli az arány (Szlovákiában szintén).

 

Német nyelvterületen nagyon sokan a magánélet védelmének egy elemeként, vagy az állam túlhatalmával szembeni fékként tekintenek a készpénzfizetésre.

 

remix.news

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.