Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Robert Fico csak el akarja bizonytalanítani a HLAS szavazóit, mikor arról beszél, hogy a HLAS a liberális SaS felé húz – jelentette ki Peter Pellegrini a Plus 7 dní hetilap vitaműsorában. A HLAS a 2020-as választások után szakadt ki a Smerből, választói rétege nagyon hasonló, de több fiatalt és liberális érzelmű választót képes megszólítani, mint a Smer. A két párt azonban megmaradt egymás legnagyobb konkurensének.

 

„A HLAS egy szociáldemokrata párt, nem liberális, nem konzervatív és nem is szélsőséges”

 

mondta Peter Pellegrini. Fico korábbi megjegyzése kapcsán úgy fogalmazott:

 

„Néha az az érzésem, hogy Fico és az OĽANO elnöke, Igor Matovič egyezséget kötöttek”

 

 hirdetes_810x300  

mondta, arra utalva, hogy mindkét politikus azzal vádolja a HLAS-t és az SaS-t, hogy már jó ideje lepaktáltak egymással a választások utáni kormányalakítással kapcsolatban – a progresszív PS-szel kiegészülve. Ezt a felvétést Pellegrini tagadja – bár a politikai történések gyakran utalnak e lehetőség valóságtartalmára.

 

A HLAS egyébként mindent elkövet, hogy saját profilját egyszerre tegye alkalmassá a Smerrel és a progresszívokkal közös koalícióra. A legégetőbb kérdésekben, például a szankciós politikában vagy Szlovákia Ukrajna-politikája kapcsán semmilyen éles álláspontot nem vállal fel.

 

A felméréseken ugyanakkor azt látni, hogy a liberális politikai erőtér a huszonkettes csapdájába manőverezte magát az OĽANO elleni boszorkányüldözéssel, mert azzal párhuzmosan a Smert is megerősítették. A felmérések szerint ma sem a Smer, sem a HLAS nélkül nem lehetséges stabil kormányzótöbbség (a négypárti variációkat leszámítva) létrehozása.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!