Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Petr David Josek

 

Horvátország nemrég közölte Szerbiával, hogy tekintettel az uniós oroszellenes szankciókra nem engedélyezi az orosz származású kőolaj szállítását területén keresztül. Erre reagálva Szerbia úgy döntött, hogy inkább egy Magyarországgal közös kőolajvezetéket épít és diverzifikálja energiabeszállítóit, valamint energiafolyosóit is. Erről Alekszandr Vućić szerb elnök beszélt szombati nyilvánosság előtt tartott beszédében.

 

„Kiderült, hogy Horvátország nem megbízható beszállító, és mi ezt a jelzést megértettük”

 

fogalmazott. Az általa említett diverzifikáció magába foglalja egy 128 kilométer hosszú kőolajvezeték kiépítését Újvidéktől a magyarországi Algyőig. Vućić hozzátette, hogy az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel kötött megállapodás több olajtípushoz és beszállítóhoz biztosít hozzáférést Szerbiának.

 

A kőolajvezeték költsége nagyjából 100 millió euró. A szerb elnök hangsúlyozta, hogy hazája a következő hat évben 12 milliárd eurót akar költeni energetikai infrastruktúrája fejlesztésére és átalakítására. Ennek része egy Észak-Macedónián keresztülhaladó kőolajvezeték, amely az albán kikötővárosig, Durresig húzódna, valamint egy venezuelai kőolaj feldolgozására alkalmas olajfinomító felépítését is.

 hirdetes_300x300  

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.