Nyitókép forrás: SITA/Maxar Technologies via AP

 

Az amerikai The New York Times lap neve elhallgatását kérő amerikai kormányzati tisztviselőre hivatkozva azt írja, hogy a Kercsi híd elleni, szombat reggeli merényletet az ukrán titkosszolgálatok szervezték és valósították meg.

 

Oroszország hivatalosan nem vádolta meg Ukrajnát az incidenssel, Ukrajna pedig nem vállalta fel a akciót. Az akció legalább három halálos áldozatot követelt, és a híd közúti részének egyik sávpárja leszakadt. A forgalmat szombat délután visszaállították. Ettől függetlenül rövid távon az oroszok logisztikai problémái súlyosbodni fognak, ami újabb lendületet adhat az ukrán ellentámadásnak Herszonnál.

 

A NY Times közlése szerint az ukrán titkosszolgálatok bombával megrakott teherautót juttattak fel a hídra, úgy időzítve a robbanást, hogy a híd vasúti részén haladó, üzemanyagot szállító vagonok is levegőbe repüljenek.

 

 hirdetes_300x300  

Az amerikai Hadtudományok Intézete (ISW) elemzése szerint amíg nem javítják ki a hidat, a beomlott közúti hídszakasz miatt korlátozottá válnak az orosz haderő mozgási képességei, és több orosz egység ellátása kompoktól függ majd. Az oroszok a híd vasúti szakaszán továbbra is szállíthatják majd a nehézpáncélos haditechnikát. A hatóságok azonban nyilván szigorúbban ellenőrzik majd a hídra felhajtó járműveket, ami lassítani fogja a forgalmat és vele a katonai utánpótlás is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!